SBB: Dodik izmišlja okupaciju Podrinja, riječ je o neotuđivom pravu prognanih Bošnjaka na povratak

14. Jul 2017. | 17:57 | NV
sbb

Povodom izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da Bošnjaci, kako je rekao, ponovo okupiraju Podrinje, reagirali su iz Saveza za bolju budućnost, smatrajući da se radi o uvredljivoj i štetnoj kvalifikaciji.

“To su potpuno neodmjerene izjave. Nema nikakve okupacije Podrinja. Radi se o elementarnom ljudskom pravu povratka na svoje i poštivanja Anexa 7. Dejtonskog ugovora. Predsjednik RS mora jednako brinuti o svim građanima tog entiteta i pomagati im, a ne politički opstruirati i obeshrabrivati povratak prognanih Bošnjaka”, navodi se u saopćenju SBB-a.

Iz Saveza dalje navode da Dodika treba podsjetiti da je ove godine samo 9.500 djece u RS upisano u prvi razred osnovne škole, a da je, također, oko 100 škola ove godine zatvoreno zbog nedostatka učenika.

“Prema tome, inače slab povratak Bošnjaka u RS je u ukupnom ovom kontekstu maltene statistička greška, a ključne teme u RS ekonomskog i razvojnog tipa se upravo žele sakriti neprihvatljivim pričama o nepostojećoj okupaciji Podrinja” stoji dalje u saopćenju SBB-a.

Iz ove stranke pozivaju da se, umjesto teške nacionalističke retorike, svi važni akteri političke scene u BiH okrenu ekonomskom razvoju, zapošljavanju, izgradnji, borbi protiv siromaštva i euroatlanskim integracijama, prenosi NAP.

 

NV / NAP

Oznake: >

Na vrh