Sberbank podnio krivičnu prijavu protiv Todorića zbog prikrivanja finansijskih podataka

2. Aug 2017. | 14:20 | NV
todoric(3)

Ruski Sberbank podnio je krivičnu prijavu protiv još uvijek aktuelnog većinskog vlasnika Agrokora, Ivice Todorića, saznaje zagrebački Jutarnji list, prenosi agencija Patria.

Još krajem maja prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka, Maksim Poletajev, rekao je kako razmišljaju o tužbi protiv porodice Todorić jer su im kao kreditorima prikrivali prave podatke o stanju Agrokorovih finansija.

Od izvora bliskih vrhu istrage u Agrokoru, novinari Jutarnjeg lista došli su do saznjanja kako je u osnovi tužbe Sberbanka zadnjih 100 miliona eura kredita koje su Rusi odobrili u martu ove godine, odnosno u trenutku kad su veliki problemi Agrokora s likvidnošću već bili jako dobro poznati finansijskoj, ali i široj javnosti.

Taj kredit Rusi su odobrili, kako je rekao predsjednik Uprave Sberbanka za Hrvatsku Mario Henjak, “u funkciji stabilizacije situacije”, a od 100 miliona tri četvrtine otišlo je na plaćanje dobavljačima, 21 milion na poreske obaveze te 4 miliona za plate zaposlenih. Rusi procjenjuju da ih je Todorić navukao na davanje tog kredita prikazivanjem nepotpunih odnosno nerealnih bilanci.

Danas su u Sberbanku vrlo nezadovoljni jer tih “stabilizacijskih” 100 miliona eura nije dobilo tzv. status senioriteta tj. prvenstva u naplati. To pitanje je, može se reći, ključna tačka prijepora između Vlade Hrvatske i vanrednog povjerenika za Agrokor na jednoj strani te Sberbanka na drugoj.

U Sberbanku su odbili komentirati informaciju o krivičnoj prijavi.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista, krivična prijava Rusa samo je jedan od krupnih pravnih problema s kojima će se suočiti Ivica Todorić, članovi njegove porodice te druge odgovorne osobe iz Agrokorova sistema.

 

NV / NAP

Na vrh