Schaeuble: SAD su skeptične, Evropa mora braniti “liberalni svjetski poredak” i ograničiti kineski i ruski uticaj

23. Jun 2017. | 10:34 | NV
Schaeuble

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble je izjavio da Evropa mora braniti “liberalni svjetski poredak”, jer Sjedinjene Američke Države postaju skeptične u tome, dodajući da se mora ograničiti uticaj Kine i Rusije. On je to izjavio u obaćanju na Američkoj akademiji u Berlinu prenosi RT.

“Ako SAD počinju zauzimati skeptičnu ulogu čuvara globalnog poretka, a nagovještaje toga smo vidjeli u nekoliko posljednjih godina, onda ja to vidim kao poziv za akciju upućen Evropi, uključujući Njemačku”, rekao je Schaeuble.

Zatim je rekao da ne bi smjelo biti dozvoljeno da Kina i Rusija popune prazninu koja nastaje povlačenjem SAD.

“Sumnjam da SAD zaista vjeruju da bi svjetski poredak bio isti ako bi Kina i Rusija popunile prazninu koja ostaje nakon SAD i ako bi Kini i Rusiji bilo dozvoljeno da dominiraju u sferama uticaja koje su za sebe definisali”, rekao je njemački ministar finansija.

“To bi bio kraj liberalnog svjetskog poretka. Ovaj poredak je najbolji od svih mogućih svjetova bez obzira da li ga gledate sa etičke, političke ili ekomske tačke gledišta. Mi želimo da vidimo da ovaj poredak ide naprijed, ili barem da ne slabi”, rekao je Schaeuble.

 

NV

Na vrh