SDA i SBB: Ko je kriv za izdaju 410.000 penzionera i ko čini parlamentarnu većinu

24. Nov 2017. | 17:38 | NV
radoncic_izetbegovic

Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) i dalje izdaju saopštenja u kome jedni druge osuđuju za različite političke propuste i malverzacije.

SDA je izdala saopštenje u kome “najoštrije osuđuje rušenje Zakona o PIO od strane SBB-a kao političke stranke koja čini parlamentarnu većinu.” U saopštenju dalje se kaže:

“Tim rušenjem SBB je izdao 410.000 penzionera i članove njihovih porodica, ukupnu boračku populaciju, sindikate radnika i njihovo članstvo – doslovno svakog građanina Federacije BiH kojem ovaj Zakon omogućuje elementarne uvjete života čije su usvajanje očekivali sa velikim nestrpljenjem.

Neusvajanje ovog Zakona direktno dovodi u pitanje finansijsku stabilnost Fonda PIO, odnosno redovnost isplate penzija u Federaciji BiH.

Potpuno je jasno da onaj ko supruzi prilikom fiktivnog razvoda braka prenese vrijednost oko 200 miliona KM ne može razumjeti stanje u kojem se penzioneri nalaze.

Ipak, krajnje je licemjerno ovakvo ponašanje SBB-a, tim prije što je resorni ministar Vesko Drljača (SBB) autor i primarni predlagač Zakona o PIO.

SBB zamjenama teza pokušava zbuniti cjelokupnu javnost, ostajući u vlasti i uživajući sve pripadajuće benefite, držeći preko 1.000 pozicija u vlasti na svim nivoima a istovremeno uporno ubjeđujući narod da je u opoziciji i da građani ne trebaju vjerovati svojim očima nego izjavama čelnika i članova SBB-a.

Sve upućuje na nedvosmislen zaključak da je glavni cilj i misija cjelokupnog privatnog političkog projekta koji se zove SBB izazivanje haosa kroz rušenje institucija sistema.

SDA poručuje penzionerima, borcima, radnicima i svim građanima da ćemo učiniti sve da očuvamo finansijsku stabilnost , redovne isplate Fonda PIO i drugih fondova kako građani ne bi trpili posljedice krajnje neodgovornog i zlonamjernog politikantstva kojeg širi SBB.”

 

Odgovor SBB-a

Kao i obično SBB-u nije trebalo dugo da se oglasi svojim saopštenjem tvrdeći da je SDA krivac za stanje u kojima se nalate penzioneri. U saopštenju se navodi:

“Sa 27 godina apsolutnog vladanja Bakir i Sebija Izetbegović su uništili penzionere u Federaciji BiH. Činjenica da ona nosi skuplji kišobran od prosječne mjesečne penzije dovoljno govori o kako socijalno neosjetljivim osobama se radi.

SBB nije dio vladajuće koalicije. To je već godinu dana tražio Izetbegović i neka sada snosi političku odgovornost za nastale posljedice.

Tekstopisac saopćenja SDA čuveni Šefik Džaferović, poznat po tome da je cijelu familiju smjestio na državna jasla, namjerno vara javnost i bježi od nekoliko činjenica.

Prvo, četiri ministra SBB-a su tražila da u Prijedlog zakona o PIO/MIO uđe rješavanje statusa policijskih službenika.

Drugo, SBB je glasao isto kao i SDP, DF i još šest drugih parlamentarnih stranaka. U svojim podlostima SDA to prešućuje i pokušava da penzionere okrene protiv SBB-a.

Više od 400.000 penzionera SDA je dovela na prosjački štap i sada im laže na isti način kako je to činio Bakir Izetbegović žrtvama genocida u Vijećnici.

SBB traži od Novalića da podigne procenat povećanja svih penzija od onog predloženog i da se riješi status policajaca. To nije ništa protiv penzionera i na podmetanje SDA mogu pristati samo pojedinci koji su podmićeni od SDA sitnim privilegijama, a tobože štite veliku penzionersku zajednicu.

Zato SBB traži da prosječna penzija bude na nivou cijene Sebijinog kišobrana, odnosno 540 KM i od toga neće odustati.”

 

Penzioneri najavili proteste

I dok traje rasprava ko je kriv, penzioneri su najavili proteste. “Ukoliko do kraja ove godine ne bude donesen zakon kako bi se on implementirao odmah na početku naredne godine, onda od Vlade tražimo da nam odmah u januaru poveća penzije za 10 posto, jer to mogu sami, bez parlamenta. Ukoliko ništa od toga ne bude, ni zakona, ni povećanja penzija, kojeg nije bilo četiri godine, mi izlazimo na masovne proteste”, izjavio je jučer Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera FBiH, koji ističe da su u udruženju razočarani i iznenađeni odlukom SBB-a

“To nas čudi. Ne razumijemo šta se desilo. Svi su nam obećali da će prijedlog proći, pa i resorni ministar, koji je iz SBB-a”, kaže Rapa.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu FBiH, istakao je jučer da je ovo najvažniji reformski zakon te da jednostavno nema vremena da on ide u redovnu proceduru.

“Ne znam zbog čega ga SBB nije podržao, posebno što je to resor u kojem je njihov ministar. Odgodili smo i sjednicu, sazvaćemo kolegij pa ćemo vidjeti šta dalje”, kaže Osmanović te ističe da je Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao da će za 15 dana ponovo uputiti isti prijedlog, prenijele su Nezavisne novine.

Oglasili su se jučer i predstavnici SBB-a, koji ističu da je Bakir Izetbegović isključivi krivac za neusvajanje zakona. Nasir Beganović, šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu, kazao je da je Izetbegović uspio da razbije vladajuću koaliciju i SBB gurne u opoziciju.

“Zakon o PIO nije bio na Ekonomsko-socijalnom vijeću SBB-a i sve je rađeno u Novalićevom kabinetu”, rekao je Beganović. Istakao je da je Novalićev zakon protiv penzionera i da SBB traži da Vlada ponudi opciju povećanja svih penzija, smanji enormnu potrošnju birokratije i u budžetu nađe novac koji je za to neophodan. Dodao je da SBB traži da Vlada FBiH iznađe dodatna sredstva za potrebe boljih uslova penzionisanja pripadnika policije, koja u biti nisu velika.

 

Postoji li parlamentarna većina?

Podsjetimo, predsjednik Saveza sa bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić najavio je tačno prije sedam dana da će ministri iz njegove stranke u državnoj i entitetskoj vladi podnijeti ostavke.

“Kao što je javnosti poznato, gospodin Izetbegović već mjesecima traži i provocira da SBB napusti vlast. Mi smo potpuno odgovorno prihvatili tu vrstu ponude i očekivati je da će naša četiri ministra u Vladi FBiH i jedno u Vijeću ministara BiH u narednih mjesec dana ponuditi ostavke predsjedniku FBiH Marinku Čavari, odnosno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću”, kazao je Radončić.

Parlament FBiH nije u utorak usvojio zakon o Penzionom fondu po hitnom postupku, jer ga nisu podržali poslanici SBB-a, dok su poslanici SDA i HDZ glasali za.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je poručio da će njegova stranka i SDA pokušati pronaći novog partnera u FBiH, ali je istakao da će to biti veoma teško.

Da li će do ponovo doći do obrata u odnosima između ove tri stranke ostaje da se vidi.

 

NV

Na vrh