SDA: Izjave predsjednika VSTV-a su neutemeljene i neistinite

11. Dec 2016. | 16:19 | NV
sda-logo

Nakon što je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ocjenio da se Bakir Izetbegović miješa u rad pravosuđa, SDA je danas izdala saopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

 

Izjave predsjednika VSTV-a su neutemeljene i neistinite

Izjavu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije da se član Predsjednštva BiH i predsjednik SDA Bakir Izebegović miješa u nezavisnost pravosuđa smatramo apsolutno neutemeljenom i neistinitom.

U najmanju ruku je licemjerno od Tegeltije da ovako reagira na potpuno legitiman zahtjev da predsjednik Suda BiH treba da bude Bošnjak, dok istovremeno svojom šutnjom odobrava najave predsjednika entiteta RS o održavanju referenduma u ovom entitetu o pravosuđu BiH, odluku Vlade RS i NS RS o prekidu saradnje sa državnim pravosudnim institucijama, odbijanje RS da sprovede odluke Ustavnog suda BiH, kao i pravosnažnu odluku Suda BiH o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku. Ne reaguje Tegeltija ni na otvorene prijetnje HDZ BiH da će biti ukinuto finansiranje Općinskog suda u Čitluku ukoliko VSTV ne izmijeni svoju nedavnu odluku o imenovanju sutkinja iz reda bošnjačkog i srpskog naroda u ovaj sud.

Ne smeta mu ni to što se predsjednik HDZ BiH HNK Ljubo Bešlić prije nekoliko dana obratio Visokom predstavniku u BiH s upozorenjem „kako neće biti tolerirano pravno nasilje od VSTV-a“. Za Tegeltiju je očito sasvim prihvatljivo da zvaničnici HDZ BiH otvoreno ucjenjuju VSTV ili da zvaničnici RS otvoreno prijete ukidanjem državnih pravosudnih institucija, pri tome kršeći ili odbijajući da sprovode njihove pravosnažne odluke. Nije mu, međutim, prihvatljivo što SDA sasvim legitimno traži da se prilikom izbora novog predsjednika Suda BiH poštuju odredbe Zakona o VSTV koje obavezuju da se, prilikom imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, mora osigurati proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda.

Način na koji se provodi aktuelni postupak izbora novog predsjednika Suda BiH je najeklatantniji primjer krajnje netransparentne i sumnjive kadrovske politike VSTV-a čiji kreator i predvodnik je upravo Tegeltija, a koja polako ali sigurno urušava temelje bh. pravosuđa, odnosno kredibiltet, stručnost i nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija, te povjerenje građana u pravosudne institucije. Imajući u vidu da se radi o jednoj od najvažnijih pozicija u bh. pravosuđu, postupak izbora predsjednika Suda BiH mora biti potpuno transparentan, bh. javnost mora imati puni uvid u detaljne biografije svih kandidata, kao i u kriterije na bazi kojih VSTV vrši rangiranje kandidata za ovu poziciju. Nasuprot tome, bez ikakvog objektivnog razloga, Tegeltija provodi postupak izbora novog predsjednika Suda na brzoplet, neodgovoran i netransparentan način, što proizvodi osnovanu sumnju da se iza svega krije neki zlonamjerni politički dogovor koji će, po ko zna koji put, rezultirati izborom nekog podobnog a ne nekog ko je najiskusniji, najstručniji, najsposobniji i nesporno ima najviši stepen moralnog ugleda, nepristrasnosti i profesionalnog integriteta.

Stoga pozivamo Tegeltiju da bh. javnosti obrazloži zašto se postupak izbora predsjednika Suda BiH vodi na ovakav neprihvatljiv način, odnosno šta su precizno kriteriji kojima se VSTV vodi pri rangiranju kandidata i donošenju odluke o imenovanju nosioca ovako važne pravosudne pozicije. Pozivamo ga također da građanima Bosne i Hercegovine kaže da li su stavovi koje iznosi u svojim javnim nastupima njegovi lični stavovi ili stavovi VSTV-a. Pozivamo sve druge članove VSTV-a da se jasno odrede u odnosu na Tegeltijine bahate postupke i istupe, jer ukoliko svojom šutnjom nastave da odobravaju ovakve postupke i u konačnici se priklone Tegeltijinoj samovolji, onda i oni moraju da snose odgovornost.

 

NV

 

Na vrh