SDA o napadima iz RS-a: Pitanje revizije presude protiv Srbije je pitanje istine

9. Feb 2017. | 20:13 | NV
bakirizetbegovic

SDA je zaprepaštena žestinom reakcije stranaka koje dolaze iz entiteta RS na samu najavu podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije. Posebno iznenađuje agresivnost tih reakcija prema SDA i njenom predsjedniku, saopćeno je iz ove stranke, prenosi Patria.

Pitanje revizije presude nije stvar jedne političke stranke ni jednog lidera: to je pitanje istine o onome što se dešavalo u BiH u periodu 1992-1995.

“Pitanje revizije presude je pitanje historijske istine i pravde i niko nema pravo, ukoliko se ispune uvjeti za njeno podnošenje, da od toga odustane. Stoga pozivamo sve političke stranke u BiH i regionu, da situaciju sagledaju objektivno, i da svoje reakcije zadrže u okvirima razumnog i zakonitog djelovanja. U tom slučaju revizija presude ne može i neće poremetiti odnose u BiH niti u regionu. SDA smatra da se dobri odnosi ne mogu graditi guranjem istine pod tepih već utvrđivanjem činjenica i odgovornosti” – saopćeno je.

Pozivamo stoga sve da se ponašaju u skladu sa međunarodnim pravom, i da Bosni i Hercegovini ne prijete poduzimanjem protivpravnih akata zato što konzumira instrumente međunarodnog prava.

 

NV / nap.ba

Na vrh