SDA poručila Dodiku: Kraj Dejtonskog sporazuma je kraj za RS

16. Sep 2017. | 20:48 | NV
dodik

“Entitet RS i Srbija nikada neće biti jedno. To će zauvijek ostati samo pusti snovi Milorada Dodika i njegovih istomišljenika s manifestacije koja je jučer započela u Beogradu”, saopšteno je iz SDA. Dalje se u saopštenju kaže:

“Granica između države Srbije i Bosne i Hercegovine će zauvijek ostati tamo gdje se sada nalazi i oni koji vole BiH nikada neće dopustiti da se ona pomjeri. RS može biti samo entitet u državi BiH u kojem pored Srba žive Bošnjaci, Hrvati i Ostali i koji moraju biti ravnopravni na cijeloj teritoriji tog entiteta. Sve drugo bi predstavljalo rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i odvelo bi u nestanak RS koja je nastala tim sporazumom.

Država BiH je postojala i prije Dejtonskog sporazuma i nastaviće svoje postojanje. Umjesto što se igra vatrom Dodiku i onima koji ga podržavaju bi bilo pametnije da povedu računa o ljudskim pravima svih građana u tom entitetu,o pravu na upotrebu maternjeg jezika,obrazovanje i slično. RS  je teški dejtonski kompromis i posljedica je agresije na BiH, etničkog čišćenja nesrba, masovnih zločina i genocida.

To se nikada neće zaboraviti ni u Briselu, ni u Vašingtonu, a posebno se neće zaboraviti tamo gdje je najbitnije-u državi  Bosni i Hercegovini.”

 

NV

Na vrh