SDA poručila SBB-u da napusti pozicije koje su dobili koalicijom, a SBB poručio da je Izetbegović hrana Dodiku

15. Aug 2017. | 16:49 | NV
radoncic_izetbegovic

Nakon što je predsjednik SBB-a u jednom intervjuu izjavio da će njegova stranka Savez za bolju budućnost (SBB) glasati za smjenu Vijeća ministara, odnosno predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, oglasila se i Stranka demokratske akcije (SDA) sljedećim saopštenjem:

“Glasanje Radončića i SBB protiv Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH i stalne najave da će glasati za smjenu Vijeća ministara pokazuju da SBB napušta principe na kojima je uspostavljena postojeća koalicija. Ako je Radončić napustio principe koalicije i ako će glasati protiv Vijeća ministara BiH onda treba da napusti više od 1000 pozicija koje je dobio kao član koalicije.

Sada je potpuno jasno da je Dodik u Radončiću pronašao partnera iz poznatih vremena Sejde Bajramovića. Također je jasno da koalicija Radončić-Dodik, odnosno SBB-SNSD, funkcionira u punom obimu sa ključnim zadatkom slabljenja i razgradnje institucija BiH, zaustavljanja evropskog i NATO puta BiH i ekonomskog razvoja. O tome najbolje svjedoči već pomenuto glasanje SBB-a i SNSD-a o Izvještaju o Vijeću ministara, kao i koordinirani pokušaji rušenja pravosudnih institucija i OSA-e kao jedne od najvažnijih agencija na nivou države.

Također je jasno da je prisna saradnja sa Dodikom koji konstantno osporava državnost BiH, a povratak Bošnjaka proglašava okupacijom Podrinja, samo nastavak sramne uloge koju je Radončić definitivno objelodanio u izjavi na suđenju u Prištini. U toj je izjavi Bošnjake optužio za početak rata, a državni vrh koji je organizirao i vodio odbranu BiH proglasio mafijom.”

 

SBB: Dodik je najveća politička hrana radikalnom Izetbegoviću

Uzvratio je i SBB, karakterišući saopštenje SDA kao saopštenje Bakira i Sebije Izetbegović. U saopštenju stoji:

“Povodom saopćenja SDA u kojem Bakir i Sebija Izetbegović ponavljaju poznate laži o Fahrudinu Radončiću, Press Centar SBB-a saopćava:

SBB će podržati smjenu Denisa Zvizdića, zato što ne izvršava obaveze na putu ka EU. Primjerice, sve zemlje regije su upitnik završile za dva mjeseca, a Zvizdić se i nakon devet mjeseci neuspješno bavi prevođenjem istog. Da je Izetbegović odgovoran lider sam bi smjenio nekompetentni kadar.

Izetbegović mnogo prigovara Radončiću za svjedočenje u Prištini, jer je tamo otkrivena uloga bošnjačke državne mafije u brojnim političkim ubistvima, kao što su Ugljen i Leutar. Izetbegovića brine Radončićeva tužba, a u svom saopćenju Izetbegović uopće ne demantira da želi fildžan državicu i da Radončića pokušava da kompromitira da bi omogućio kandidaturu svoje supruge Sebije za člana Predsjedništva BiH.

Izetbegović ni nakon 27 godina vlasti nema talenta i pameti da promijeni providnu strategiju. A to je da one koji kritikuju njegovu familijarnu vlast proglašava neprijateljima cijele SDA. To mu u slučaju SBB-a neće poći za rukom.

Na kraju, Dodik je najveća politička hrana radikalnom Izetbegoviću. Izetbegović mu je u čuvenoj kafani „Barka“ dodao uže za spasavanje. Također, Radončić je sa mjesta ministra sigurnosti BiH smjenjen zajedničkim glasovima SNSD-a i SDA. To politički izdajnik cjelovite BiH Bakir Izetbegović svjesno prešućuje i zataškava istinu ko je Dodikov pravi saveznik.”

 

NV

Na vrh