SDA: Vlasti entiteta RS su dužne zaštititi povratnike, mora se uključiti i OHR

27. Nov 2017. | 13:02 | NV
sda(76)

“Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje napade na povratnike i njihovu imovinu na području općine Rogatica. Učestalost  ovakvih  napada ukazuje na smišljeno nastojanje da se povratnici zaplaše”, saopšteno je iz ove stranke nakon jučerašnjeg napada na povratnike u Rogatici, a koji je treći napad u samo dvije sedmice. Jednoj porodici je otrovana stoka, drugoj je zapaljen putnički automobil, a trećoj kamion.

“Ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti svih građana, a naročito povratnika, kao i ataci na vjerske i kulturno-historijske objekte i spomenike su direktno upereni protiv Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavljaju akte mržnje i kukavičluka i udaljavaju BiH od neophodnog  procesa obnove povjerenja.

Tražimo od svih nadležnih institucija, a posebno od agencija za sprovođenje zakona, da se hitno otkriju svi počinioci i najoštrije kazne. Posebna odgovornost za ovo pitanje je na vlastima entiteta RS.

Ovo pitanje treba biti i tema za OHR i Vijeće za implementaciju mira, jer je međunarodna zajednica garant funkcioniranja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kažu iz SDA.

 

NV

Na vrh