SDA: Zaključci VSTV-a su direktan udar na nezavisnost pravosuđa u BiH

28. Oct 2017. | 17:38 | NV
1(97)

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra skandaloznim posljednje zaključke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojima se praktično udovoljava Miloradu Dodiku i njegovoj politici rušenja pravosudnih institucija BiH, piše agencija Patria.

“Pozdravljamo stavove međunarodne zajednice u vezi s tim pitanjem. Zahtijevamo da VSTV navedene zaključke odmah stavi van snage, jer predstavljaju direktan udar na nezavisnost i samostalnost sistema sudske vlasti u BiH.  Tražimo da se utvrdi odgovornost predsjednika VSTV Milana Tegeltije, te da se učini javnim način kako su  glasali  članovi Vijeća po ovom pitanju. Pozivamo sve one koji su bili za ovakve zaključke  ili suzdržani da javnosti objasne čime su se rukovodili prilikom glasanja.

SDA nema ništa protiv provjera bilo koje vrste, pa i ratne prošlosti,  za bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije. Međutim,   to se  ne može odnositi samo na pravosudne institucije BiH, već na kompletno pravosuđe u BiH. Osim toga, to se treba odnositi i na sve nosioce izvršne i zakonodavne vlasti u cijeloj BiH.

Kada je u pitanju ratna prošlost nije moguće izjednačiti i dovesti u istu ravan nosioce funkcija koji su predstavljali legalnu vlast međunarodno priznate države BiH sa onima koji su protivustavno i protivzakonito bili u funkciji paradržavnih tvorevina. Legalna vlast u BiH je vodila politiku odbrane BiH, sprečavanja i kažnjavanja zločina, a na drugoj strani etničko čišćenje, masovni zločini i genocid su bili metod agresije na BiH.

Nevjerovatna je stvar kakav stepen drskosti je iskazalo VSTV zahtijevom da se utvrđuje etnička struktura optuženih i osuđenih za ratne zločine i to dovede u vezu sa etničkom strukturom nosilaca pravosudnih funkcija. Ovo je u direktnoj suprotnosti sa elementarnim postulatima vršenja sudske vlasti.

Svako ko je izvršio  ratni zločin treba za to da odgovara bez obzira na etničku pripadnost. Nikada neće biti moguće izjednačiti žrtvu i agresora niti balansirati u broju optuženih i osuđenih za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni prilikom izvršenja ratnih zločina.

Nebulozan prijedlog VSTV za izmjene zakona kojim bi se omogućila smjena sudija i tužilaca na bazi podobnosti neće proći, jer bilo kakvo ispitivanje odgovornosti bez jasno propisanih prekršaja i procedura bi u osnovi podrivalo sistem sudske vlasti u BiH”, navodi se u saopćenju SDA.

 

NV / NAP

Oznake: >

Na vrh