SDF na ulazu u Raqqu: Objavljene i prve fotografije grada

23. May 2017. | 07:57 | NV
raqqa

Sirijske demokratske snage (SDF) sačinjene uglavnom od sirijskih Kurda, a koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, došle su nadomak grada Raqqa, koji se smatra de facto glavnim gradom ISIL-a.

Kurdski aktivisti su napravili i fotografije samog grada sa njegovih prilaza, čime su pokazali koliko su ustvari blizu ISIL-ovom uporištu.

Zauzimanjem nekoliko sela sjeverno i istočno od Raqqe, Kurdi su se stavili u poziciju da veoma brzo mogu početi s napadima na sam grad.

Sa druge strane, prema dostupnim informacijama iz Raqqe, teroristi ISIL-a se spremaju za odbranu grada. Navodno, počela je masovna evakuacija civila ka manjim gradovima i selima u tom dijelu Sirije.

Prema procjenama sirijskih medija smatra se da će Raqqu braniti od 4 do 10 hiljada terorista ISIL-a i da su oni već počeli s gradnjom tunela i fortifikacija na prilazima gradu.

U ranijim sukobima istih aktera za grad Manbij, Kurdi su odnijeli pobjedu, ali sa teškim gubicima u ljudstvu. U gradu Tabqa, smještenom na pola puta između Manbija i Raqqe, Kurdi su opet odnijeli pobjedu, ali bez velikih žrtava. Ubrzo nakon toga, Sjedinjene Američke Države su saopštile da je s ISIL-om u oba ta grada postignut dogovor o povlačenju i predaji grada.

Međutim, postavlja se pitanje gdje sada ISIL može iz Raqqe ići? Neki procjenjuju da će pripadnici ISIL-a nakon Raqqe krenuti ka centralnoj i istočnoj Siriji, a sve u trenucima kada sirijska armija u centralnoj Siriji vodi uspješne operacije protiv ISIL-a.

Ovakav razvoj situacije doveo je ISIL u najgore trenutke od osnivanja te terorističke organizacije.

 

NV

Na vrh