SDF: Za nekoliko dana kontrolisaćemo cijelu Raqqu i uništiti ISIL

9. Oct 2017. | 11:13 | NV
raqqa

Sirijske demokratske snage (SDF), koje uglavnom čine sirijski Kurdi i koje imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država, kontrolišu 85% grada Raqqa koji je do unazad nekoliko mjeseci bio de facto glavni grad ISIL, rečeno je iz SDF-a Reutersu.

Glasnogovornik SDF-a Jihan Sheikh rekao je Reutersu da će oni osloboditi Raqqu za “samo nekoliko dana” i da bi zadnji veliki napad SDF-a trebao početi u noći sa nedelje na ponedeljak, odnosno prije nekih desetak sati. Cilj ove operacije je uspostavljanje kontrole nad prostorom u blizini fudbalskog stadiona u tom gradu.

“Daesh gomila snage na tom području, jer ovo je završna faza. Ili će se odbraniti, ili će se predati, ili će se pak biti ubijeni. Ovo je njihova zadnja stanica na putu u smrt”, rekao je Reutersu jedan od kurdskih komandanata predstavivši se nadimkom “Ardal Raqqa”.

SDF želi bitku u Raqqi privesti kraju što je prije moguće i prebaciti snage na istok Sirije uz granicu sa Irakom, gdje je SDF u svojevrsnoj trci sa sirijskom armijom u ovladavanju naftnim poljima, nakon što ISIL konačno bude poražen.

SDF je u maju mjesecu došao do kapije Raqqe i od tada traju teške borbe u kojima su izgubili prema vlastitom priznanju nekoliko stotina boraca. ISIL tvrdi da su u Raqqi usmrtili nekoliko hiljada kurdskih boraca. Operacije u okolini Raqqe počele su u novembru prošle godine kada su Kurdima pomoć počeli pružati američki vojnici “savjetnici” koji su zajedno s njima ne terenu.

U augusutu komandant SDF Hafal Jabbar je medijima saopštio da će njegovim vojnicima trebati još četiri mjeseca da poraze ISIL i ovladaju ovim gradom na sjeveru Sirije.

 

NV

Na vrh