SDP BiH protiv izmjena Izbornog zakona

3. May 2017. | 15:01 | NV
sjednica(29)

U Sarajevu se održava sjednica Predsjedništva SDP BiH, a potpredsjednik ove stranke Zukan Helez uoči početka sjednice kazao je da je glavna tema izmjene Izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH-HNS, piše Patria. Jedna od tema je i aktuelna politička situacija.

“Kada je u pitanju izmjena Izbornog  zakona bit ćemo protiv jer je protiv Ustava i ruše se ljudska prava, prije svega to je diskriminacija između Hrvata. Nešto što nije prošlo u ratu proći će sada, sve pada u vodu i BiH bi bila podijeljena na tri dijela.

Koliko ja vidim stvorena su dva saveza, nema RS samo Federacija i Čović ima podršku Dodika. Čudi nas izjava Izetbegovića da bi to trebalo podržati, jer se radi o očitoj podjeli zemlje i ja kao Bošnjak ne mogu glasati za Srbina, a usvajanjem ovog Zakona ne bih mogao ni za Hrvata. To je rušenje osnovnih ljudskih prava”, kazao je Helez.

Helez je dodao da će SDP BiH biti protiv zakona i procedure jer je ovo borba samo da HDZ ima svoje predstavnike.

“Nisu upitni izbori 2018. Biće izbori sigurno jer HDZ BiH odluku tumači suprotno odluci Ustavnog suda. Ovo je igra HDZ-a jer nije ovo prvi put da se pojavi pred izbore priča i o trećem kanalu i izbornom zakonu.”

Izmjene Izbornog zakona naći će se po hitnom postupku pred delegatima Doma naroda na sjednici 4. maja, a očekuje se da to bude i tačka dnevnog reda na sjednici PD PS BiH 10. maja.

Helez je kazao da bi Vlada FBiH trebala uvezati staž radnicima Borca, koji već nekoliko dana protestuju ispred Vlade FBiH, kao i odgovoriti na pitanje zašto to dosad nije urađeno.

“U ovoj državi niko ne odgovara ni krivično ni politički, svugdje bi bili protesti ovdje ne, ovdje sve spalo na šest heroina, izgleda svi zadovoljni ili je neki strah u pitanju”, kazao je Helez.

 

NV / NAP

Na vrh