SDP: Doma naroda Parlamenta Federacije BiH se opet raspao

13. Jan 2017. | 22:56 | NV
sdp pred(1)

Socijaldemokratska partija BiH želi upoznati javnost sa činjenicom da se Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jučer opet raspao u svom radu. Zahvaljujući višegodišnjoj i neozbiljnoj praksi korištenja mehanizma “neposlovničke” pauze, kao paravana za neslogu i sukob unutar koalicije, jučerašnja sjednica ovog Doma je ponovo prekinuta.

Nakon što je Vlada Federacije BiH, na hitnoj telefonskoj sjednici, odbila amandmane Kluba Hrvata na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, Klub Hrvata je zatražio pauzu, poslije koje se delegati ovog Kluba nisu ni vratili na sjednicu. Svi ostali delegati u Domu naroda FBiH su tek nakon više od tri sata dobili informaciju da sjednica neće biti nastavljena.

Ovo je samo još jedan od dokaza da vladajuća koalicija SDA i SBB-HDZ ne funkcioniše, pa čak ni po pitanju kapitalnih reformskih zakona koje predlaže Vlada koju čine njihovi predstavnici. 

Bitno je napomenuti da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio ovaj prijedlog Zakona bez ijednog usvojenog amandmana, dok je SDP BiH predložio 88 amandmana na Zakon, koje je Vlada odbila uz vrlo neuvjerljiva i neozbiljna obrazloženja. Činjenica da na tekst vladinog Zakona ima više od 100 amandmana pokazuje da postoji ozbiljan problem, jer se radi o Zakonu oko kojeg bi se trebao postići najveći mogući društveni koncenzus u smislu rješenja, što, očigledno, nije moguće ni u vladajućoj koaliciji.

Očekujemo od Vlade i parlamentarne većine da, prije svega, shvate kako se u ozbiljnim reformama, kao što je penzijski sistem, mora voditi aktivni dijalog i tražiti najbolja rješenja, a ne igrati neozbiljna politička igra, kojoj svjedočimo mjesecima u režiji Novalićeve Vlade.

Jučerašnja situacija ponovo pokazuje da ova Vlada nema kapacitet, niti znanje, za vođenje ozbiljnih reformi. Mehanizam koordinacije je također doživio potpuni fijasko, jer očigledno ne funkcioniše odnos između Parlamenta i Vlade unutar FBiH, a kamoli odnos između entiteta i države.

Stoga, pozivamo čelnike vladajuće koalicije da se, konačno, uozbilje i da počnu raditi svoj posao, odnosno, da iskoriste ovo dodatno vrijeme i još jednom ozbiljno razmotre ponuđene amandmane, ukoliko zaista žele da imamo reformu koja znači napredak za postojeće i buduće penzionere.

NV / nap.ba

Na vrh