SDP: Gradnja autoceste u FBiH zaustavljena je zbog nesposobnosti vlasti, a ne zbog akciza

23. Apr 2017. | 18:22 | NV
niksic29

Ko je kriv zašto se ne gradi autoput i da li je povećanje akciza jedina garancija da će se gradnja autoputa nastaviti? Na ovo pitanje osvrnuli su se i u SDP BiH. Njihovo saopštenje prenosimo i cijelosti:

“Zbog neprestanog obmanjivanja javnosti od strane trenutne vlasti, kako je neusvajanje novog Zakona o akcizama osnovni razlog zastoja u izgradnji autoceste na Koridoru 5C, želimo upoznati javnost sa nekoliko činjenica.

Prethodna uprava Javnog preduzeća Autoceste FBiH je 2014. godine iza sebe ostavila iznos od 400.000.000 (četiri stotine miliona) KM odobrenih i osiguranih sredstava za početak izgradnje 20 kilometara autoceste na dionicama Počitelj – Zvirovići i Zenica – Donja Gračanica. Do današnjeg dana, niti jedan kilometar autoceste na ovim dionicama nije izgrađen i pušten u promet.

Evropska investiciona banka, Kuvajtski investicioni fond i OPEC OFID Fond za međunarodni razvoj ne uslovljavaju nastavak finansiranja i podrške za izgradnju autoceste na Koridoru 5C usvajanjem povećanja akciza. Do današnjeg dana niti jedna konvertibilna marka ovih međunarodnih investitora nije iskorištena.

Upravo zbog ovoga, razlog obustave infrastrukturnih projekata i izgradnje autoceste na Koridoru 5C ne treba tražiti u neusvajanju ovog Zakona, već u nečijem nezanju, neradu i nesposobnosti. ​

Podizanje ovolike buke oko usvajanja novog Zakona o akcizama, kao i manipulacija javnosti sa netačnim tvrdnjama su još jedan primjer bježanja od odgovornosti i zamagljivanja stvarnog stanja. Počnimo već jednom stvari poput ovih zvati pravim imenima, a to su: neznanje, nerad i nesposobnost.

Vlast koja tri godine nije u stanju čak ni imenovati Upravu JP Autoceste FBiH nije i ne može biti sposobna za izgradnju bilo čega, osim trotoara.”

 

NV

Na vrh