SDP i DF uputili zahtjev za smjenu Marine Pendeš, Seada Jusića i Borisa Jerinića

15. Feb 2017. | 20:02 | NV
jusic(4)

Državni zastupnici SDP BiH i Demokratske fronte Damir Bećirović, Željko Komšić, Mensura Beganović, Hanka Vajzović, Maja Gasal –Vražalica, Saša Magazinović, Mirsad Mešić i Denis Bećirović uputili su predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefiku Džaferoviću zahtjev za iniciranjem glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH i to na način da se glasa o smjeni ministrice odbrane BiH Marine Pendeš kao i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, piše Patria.

“Ministrica odbrane Marina Pendeš i njeni zamjenici Sead Jusić i Boris Jerinić su protivno Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine BiH i drugim relevantnim propisima naredili i dozvolili upotrebu i učešće dijela OS BiH na dan 9. januar 2017. godine na ceremoniji u Banjoj Luci, koju je organizovala Vlada entiteta Republika Srpska obilježavajući 9. januar kao dan entiteta RS, koji je Ustavni Sud Bosne i Hercegovine, Odlukom broj U – 3/13 od 26.11.2016. godine, utvrdio kao neustavan.

Bitno je istaći da su Marina Pendeš, Sead Jusić i Boris Jerinić prekoračili granice svog službenog ovlaštenja kada su suprotno Zakonu o odbrani BiH i Zakonu o službi u OS BiH naredili i dozvolili upotrebu dijela OS BiH po zahtjevu jednog člana Predsjedništva BiH.

Time su navedeni dužnosnici dozvolili nezakonitu upotrebu jedinica OS BiH i propustili da izvrše svoju službenu dužnost po kojoj mogu dozvoliti upotrebu OS BiH samo po ovlaštenju Predsjedništva BiH.

Marina Pendeš, Sead Jusić i Boris Jerinić su svojim (ne)djelovanjem nanijeli ogromnu štetu ugledu institucija BiH, posebno OS BiH, za čije su zakonito djelovanje upravo oni i nadležni. Oglušili su se na Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja je obavezujuća za sve, te postupili suprotno toj odluci. Uzevši u obzir aspiracije Bosne i Hercegovine ka euro-atlanskim integracijama, evidentno je da su ministrica odbrane Marina Pendeš, kao i njeni zamjenici Sead Jusić i Boris Jerinić, izgubili kredibilitet neophodan za obavljanje ovako odgovornih funkcija.

Zbog svega navedenog smatramo da Marina Pendeš, Sead Jusić i Boris Jerinić ne trebaju više obnašati pozicije na kojima se nalaze, jer sa svakim danom koji provedu na svojim funkcijama nanose još više štete ugledu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zbog toga je potrebno u što kraćem roku a u skladu sa Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na dnevni red Zastupničkog doma PSBiH uvrstiti glasanje o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara”, stoji u zahtjevu državnih zastupnika SDP i DF.

NV / nap.ba

Na vrh