SDP populističkom demagogijom obmanjuje javnost

17. Dec 2016. | 19:25 | NV
sda-logo

Povodom reagiranja SDP-a i Nermina Nikšića o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, oglasila se i SDA. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti.

Nakon što se SDA konkretno izjasnila da nikada neće dozvoliti slabljenje Ustavnog suda BiH, argumentirano odbacujući jučerašnji dogovor Milorada Dodika i Dragana Čovića o donošenju bilo kakvog Zakona o Ustavnom sudu BiH kao štetan po interese Bosne i Hercegovine, cijenimo da je dobro to što se ubrzo zatim oglasio i SDP, odnosno njegov predsjednik Nermin Nikšić, pridružujući se već iznesenom stavu SDA.

Međutim, kao i uvijek do sada, SDP ni jučer nije smogao snage da odoli svom populističkom nagonu da prikuplja jeftine političke poene obmanjujući bh. javnost s potpuno neutemeljenim i nesuvislim optužbama na račun SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića.

SDA nikada nije, niti će zarad uskostranačkih interesa i borbe za vlast sklapati bilo kakve dogovore sa SNSD-om i HDZ-om koji su štetni po interese države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Za razliku od SDA, SDP je u prethodnom mandatu upravo zarad ostanka na vlasti sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem sklopio niz političkih dogovora štetnih za Bosnu i Hercegovinu. Samo zahvaljujući odlučnom suprotstavljanju od strane SDA, neke od tih dogovora nisu uspjeli da provedu, poput stavljanja tužilaca pod političku kontrolu ili ukidanja glavnog centra Centralne izborne komisije za brojanje glasova. Nažalost, uspjeli su, između ostalog, da unište institut sukoba interesa i javnih nabavki, izglasali su Zakon o JMBG, kojim je podebljana međuentitetska linija, kao i sramni Zakon o prebivalištu, koji je jedan od ključnih uzroka gubitka mjesta načelnika opštine Srebrenica na proteklim lokalnim izborima.

Iako je g. Nikšić zajedno sa liderima 13 drugih parlamentarnih političkih stranaka potpisao „Izjavu o opredijeljenosti za reforme u okviru procesa pristupanja EU“, SDP je opstruirao donošenje svih zakona iz Reformske agende u Parlamentu Federacije BiH, počevši sa novim Zakonom o radu. Umjesto što obmanjuju javnost populističkom demagogijom, otrcanim floskulama i neutemeljenim optužbama na račun SDA, bilo bi puno korisnije da SDP građanima Federacije BiH pojasni zašto se pridružio HDZ BiH i kladioničarskom lobiju u opstruiranju i odugovlačenju usvajanja Zakona o igrama na sreću u Parlamentu Federacije BiH, usljed čega je budžet Federacije već oštećen za nekoliko desetina miliona KM, a korist imaju samo vlasnici kladionica i oni koji štite njihove interese.

 

NV

Oznake:

Na vrh