SDP Stari Grad: Nećemo dozvoliti izgradnju bilo kakvih objekata na Tašlihanu

26. Jul 2017. | 22:41 | NV
taslihan

Nećemo dozvoliti gradnju bilo kakvih objekata na konzerviranom arheološkom nalazištu i na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine, zaključak je Predsjedništva SDP BiH Stari Grad Sarajevo.

Iz SDP-a Stari Grad Sarajevo poručili su da će na ulicu izaći prije bagera i da neće dozvoliti prodaju nacionalnog spomenika za interes nekolicine moćnika.

“Raspolažemo informacijama da se dugo kuje plan za otuđenje ovog prostora u srcu Sarajeva i da već godinama jedna grupa osoba uvezana ekonomskim i političkim vezama sa vrhom SDA, pokušava od Sarajlija oteti Tašlihan i na njemu izgraditi objekat. Sada, kada su suludi planovi konačno izašli na vidjelo, javno poručujemo da ćemo poduzeti sve što je u našoj moći da ovaj plan osujetimo”, poručuju iz općinske organizacije SDP Stari Grad i navode da su spremili čitav niz poteza kojim će se suprotstaviti podizanju bilo kakvih objekata na ovom nacionalnom spomeniku.

“Tokom cijelog augusta na Trgu Oslobođenja –  Alija Izetbegović organizovati ćemo štand za potpisivanje peticije o zaustavljanju izgradnje objekta na nacionalnom spomeniku Tašlihan. U narednom periodu ćemo organizovati i okrugli sto na temu zaštite ovog nacionalnog spomenika kako bi se čula riječ struke. Na narednoj sjednici Općinskog vijeća ćemo predložiti zaključak kojim Općina Stari Grad od Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika i od Federalnog ministarstva prostornog uređenja traži da se spriječi izgradnja bilo kakvih objekata na Tašlihanu i zaustavi daljnje uništavanje spomenika kulture, čega smo se mi ovdje u Starom Gradu uveliko nagledali.

Također ćemo posredstvom naših predstavnika u Skupštini Kantona, Parlamentu Federacije i Parlamentarnoj skupštini BiH vršiti pritisak i tražiti izmjenu zakonske regulative kako bi se općenito zabranila gradnja, vizuelno zaklanjanje i narušavanje nacionalnih spomenika na bilo koji sličan način. Spremni smo izvesti građane i na proteste, ali posustati nećemo.

Aktuelni članovi Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika su očito uključeni u ovu priču. U nedavnom medijskom istupu predsjednik ove Komisije je čak i opisao projekat zgrade koja se tu namjerava graditi, što pokazuje da je njihova odluka od 17. juna 2017. godine donesena upravo s ciljem stvaranja preduslova za izgradnju ovog objekta. Držimo da je krajnje sramotno da članovi državne Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, odluke ne donose u službi zaštite tih spomenika, nego u službi privatnih interesa.

Tašlihan je nekada bio najveći han u Sarajevu. Izgradio ga je najveći dobročinitelj ovog grada Gazi Husrev-beg još davne 1540. godine i uvakufio ga za dobrobit svih građana. Ostaci Tašlihana su pod nacionalnom zaštitom ove države i to po osnovu tri važeće odluke o nacionalnim spomenicima BiH: Odluke o arheološkom području Tašlihana, Odluke o Historijskom području Sarajevska čaršija i Odluke o zaštiti Gazi Husrev-begovog vakufa.

Postojala je još jedna odluka koju je Komisija stavila van snage 17. juna, a upravo ta odluka je jedina direktno sprečavala bilo kakvu gradnju na ovom nacionalnom spomeniku. Čak i ako ponište sve navedene odluke, poručujemo im da nećemo odstupiti ni pedlja i da nećemo dozvoliti skrnavljenje ovog, ni bilo kojeg drugog nacionalnog spomenika. Dosta je”, poručili su iz SDP-a Stari Grad.

 

NV / NAP

Na vrh