Sekretarica Elvisa Presleya bila je Bečanka Trude Forsher – u muzeju izložba o njenom životu

11. Apr 2017. | 17:01 | NV
elvis and trude dressing room 5 (c) James Forsher Estate

U Jevrejskom muzeju u Beču otvorena je izložba pod nazivom “Trude & Elvis. Beč – Memfis – Hollywood“. Izložba predstavlja životnu priču Trude Forsher koja je 50-ih godina prošlog vijeka radila u Hollywoodu kao lična sekretarica Elvisa Presleya. Ovo je priča o migraciji, priča o jednoj jakoj ženi koja je znala kako da se probije u Hollywoodu 50-ih godina, kada su muškarci dominirali u Showbiz-svijetu.

Trude Forsher je rođena 1920. godine u jevrejskoj porodici u Beču. U avgustu 1938. godine uspjela je preko Londona pobjeći u New York, odakle nastavlja put za Hollywood koji je fascinirao. Njeni rođaci, muzički producenti Jean i Julian Aberbach, vlasnici izdavačke kuće “Hill and Range Songs” pod ugovorom su imali mnoge kompozitore Elvisovih pjesama. Tako je Trude dobila posao na kome su joj mnogi tinejdžeri zavidjeli. Radila je za Elvisa Presleya i njegovog menadžera Colonela Toma Parkera.

Kasnije je Trude osnovala svoju vlastitu produkcijsku kuću zajedno sa Adolphom Zukorom II. Nakon penzionisanja socijalno i politički se angažovala za razvedene majke, zbog čega je bila nagrađivana više puta.

Zaostavština Trude Forsher iz vremena kada je radila za Elvisa Presleya obuhvata 2.500 registratora, a njen sin James Forsher omogućio je da jedinstvena privatna zbirka predmeta bude dio postavke. Izložba će biti otvorena do 12. novembra 2017. godine.

 

 

NV

Na vrh