Senator McCain posjetio Srbiju: Zabrinut sam zbog Rusije, dva svjetska rata počela su ovdje

10. Apr 2017. | 21:12 | NV
vucic mccain

Senator SAD John McCain izjavio je da je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome kako su dva svjetska rata počela u regionu istočne Evrope, piše B92.

Senator je nakon razgovora s Vučićem na konferenciji za medije kazao da stabilnost u Evropi znači bezbjednost u SAD i da je podrška Sjedinjenih Država Evropi “čelična”.

“Po povratku u SAD poruka mojim kolegama u Senatu, predsjedniku i američkom narodu je da je sve što se dešava u istočnoj Evropi od vitalnog značaja za nacionalnu bezbjednost SAD”, rekao je McCain.

“Želim da čestitam Aleksandru Vučiću na pobjedi na predsjedničkim izborima i radujem se što ću da sarađujem s njim kako bismo unaprijedili i omogućili da Srbija uđe u Evropsku uniju jer je Srbija sila pomirenja u istočnoj Evropi”, rekao je američki senator.

On je čestitao Vučiću na napretku Srbije u ekonomskim reformama i napretku na putu ka EU.

“Optimističan sam da će vremenom sva važnost integracije Srbije u EU biti iskristalisana, ali sam zabrinut zbog ruskog ponašanja u regionu i pokušajem da se svrgne vlast u susjednoj Crnoj Gori”, naglasio je senator.

“Razgovarali smo i o važnosti dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija pod okrljem EU i koji je doveo do napredka zahvaljujući predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću”, dodao je senator i istakao da su “SAD najaktivniji vojni partner Srbije sa oko 90 posto aktivnosti”.

Senator je izrazio zahvalnost na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv ISIL-a, te zbog toga što je Srbija jedan od najaktivnih partnera SAD u mješovitim vježbama.
 

 

NV / B92 / foto B92 / Tanjug

Na vrh