Senatori Graham i McCain: Tillerson nije mogao reći da Rusija u Siriji ima ispravan pristup

10. Jul 2017. | 07:53 | NV
U.S. Secretary of State Rex Tillerson   in Washington, U.S. June 21, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Dva istaknuta američka senatora iz reda republikanaca, posebno u vanjskopolitičkim pitanjima, Lindsey Graham i John McCain oštro su kritikovali američkog državnog sekretara Rexa Tillersona koji je izjavio da Rusija u Siriji možda ima “ispravan pristup”, prenosi Reuters.

Njegova izjava o Siriji me je uznemirila. Ne, (Vladimir) Putin nije upravu kada je riječ o Siriji”, rekao je senator Graham.

McCain je, govoreći za CBS, izjavio da “ponekad” požali zašto je podržao Tillersona za poziciju državnog sekretara te dodao da ga je emocionalno potresla Tillersonova izjava o Siriji.

“Znam kako pokolj izgleda. Znam da su Rusi znali da će Bashar al-Assad koristiti hemijsko oružje. I sada reći da možda mi imamo pogrešan pristup…”, dodao je McCain.

Dva senatora također su Tillersona kritikovali zbog američke politike prema Afganistanu i Pakistanu. Graham je rekao da je “veoma zabrinut za State Department” i da mu se čini da je Tillerson “odsutan”.

State Department je odbacio kritike i dodao je primirje uspostavljeno na jugozapadu Sirije “zajednički sigurnosni interes” SAD i Rusije. Govoreći o Afganistanu i Pakistanu State Department je dodao da oni zajedno s Bijelom kućom preispituju dosadašnju politiku prema tim državama.

 

NV / foto Reuters

Na vrh