Share economy je novi način poslovanja: Elmedin Konaković uzeo učešće

9. Mar 2017. | 19:15 | NV
Share Economy Conference Vienna

Ekonomiju dijeljenja treba pretvoriti u pravednu tržišnu utakmicu, zaključak je sa bečke konferencije “European cities conference: Share economy 2017“ održane 7. i 8. marta.

U okviru ove stručne konferencije održana su razna predavanja na temu share economy, a govorilo se i o načinu prikupljanja podataka od različitih ponuđača usluga. Fokus je bio predstavljanje bečkih znanja iz domena ekonomije dijeljenja.

Share economy ili ekonomija dijeljenja se pojavila kao odgovor na ekonomsku krizu i funkcioniše po principu dijeljenja, unajmljivanja te razmjene usluga i proizvoda. Najpoznatiji modeli pomenutog načina poslovanja su Airbnb – najveća svjetska platforma za iznajmljivanje i pronalazak jeftinog smještaja  i Uber – program koji korisnicima pametnih telefona omogućava naručivanje jeftinog prijevoza.

“European cities conference: Share economy 2017“ je u Beču okupila više od 50 službenika iz nekoliko gradova srednje i jugoistočne Evrope. Predstavnik Grada Sarajeva na konferenciji je bio Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

 

NV

Na vrh