Shinzo Abe ponovo izabran za premijera Japana

1. Nov 2017. | 17:43 | NV
abe

Shinzo Abe je ponovo izabran za japanskog premijera nakon što je njegov vladajući blok prošlog mjeseca zabilježio veliku izbornu pobjedu i nekoliko dana uoči posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim bi, prema očekivanjima, trebalo dominirati pitanje Sjeverne Koreje, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Abe je dužnost premijera preuzeo u decembru 2012. godine, obećavajući oživljavanje privrede i jačanje odbrane zemlje.

Koalicija predvođena njegovom Liberalno-demokratskom strankom zadržala je dvotrećinsku većinu u Donjem domu parlamenta na izborima održanima 22. oktobra, dajući novi zamah njegovim nastojanjima da izmijeni poslijeratni pacifistički ustav zemlje.

Očekuje se da će Abe zadržati dosadašnje ministre u novoj vladi i dati im zadaću izrade novog budžeta s naglaskom na pomoć za djecu i jačanje produktivnosti.

U telefonskom razgovoru u ponedjeljak Abe i Trump suglasili su se da će zajedno raditi na koracima kojima bi se odgovorilo na razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji.

Trump je kazao Abeu “kako iščekuje posjetu Japanu” 5. novembra, dodajući da su Japan i Amerika “sto posto zajedno” i da “nema nikakvog prostora za sumnje u američko-japanski savez”, kazao je predstavnik japanske vlade Yasutoshi Nishimura novinarima.

 

NV / NAP

Oznake: >

Na vrh