Sin saudijskog kralja Salmana postavljen za ambasadora Saudijske Arabije u Washingtonu

23. Apr 2017. | 08:01 | NV
prince Khalid

Saudijska Arabija je odlučila promjenti svog ambasadora u Washingtonu, a kao novog ambasadora imenovati sina kralja Salmana, prenose mediji.

U saopštenju kojeg je izdala državna novinska agencija Saudijske Arabije kaže se da je “princ Abdullah bin Faysal bin Turki smjenjen sa pozicije ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama, a na tu poziciju imenuje se princ Khaled bin Salman bin Abdulaziz”.

Novoimenovani ambasador je pilot, a njegovo imenovanje dolazi samo nekoliko dana nakon što je Rijad posjetio James Mattis, američki ministar odbrane.

Ovo imenovanje smatra se kao dokaz posvećenosti Saudijske Arabije očuvanju veza sa svojim najvećim saveznikom i predanost kralja Salmana da blisko sarađuje sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

The New Arab ovaj potez vidi kao nastavak saradnje dvije države po sistemu “sigurnost za naftu”, odnosno nastavak dosadašnjih veza između dvije države, a koji se ogledao u američkoj vojnoj zaštiti Rijada, dok zauzvrat američke kompanije dobijaju unosne poslove u toj naftom bogatoj državi.

Drugi sin kralja Salmana, princ Mohammed bin Salman je ministar odbrane, a sa 31 godinom koliko ima najmlađi je ministar odrane u svijetu. Ujedno on je i jedna od najmoćnijih političkih figura u Saudijskoj Arabiji, podsjeća The New Arab.

 

NV

 

Na vrh