SIPA tvrdi da Tadić nije prisluškivana, u Tužilaštvu kažu imaju dokaze da jeste

30. Aug 2017. | 15:19 | NV
DSC00377

Tužilaštvu BiH dostavljeni su dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, zvrde iz Tužilaštva BiH, piše Patria.

“S obzirom da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužiteljstvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi, izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu tvrde suprotno.

“U cilju objektivnog i istinitog informiranja javnosti, obavještavamo vas da v.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić i popredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema istim poduzimane posebne istražne radnje. Stoga, u vezi sa ovim nije ni mogla biti sačinjena bilo kakva dokumentacija.

Također vas obavještavamo da je Odjel za unutrašnju kontrolu SIPA-e, 29.8. i 30.8. 2017. godine, izvršio unutrašnju inspekciju, prilikom čega nisu utvrđene bilo kakve zloupotrebe od strane nadležnih organizacionih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je u pitanju provođenje posebnih istražnih radnji”, navode iz SIPA-e.

Osim navedenog, nadležne organizacione jedinice, napominju iz SIPA-e, izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u 2017. godini, kojom prilikom nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja. Također, tokom 2017. godine nije evidentiran nijedan akt sa oznakom tajnosti „vrlo tajno“.

“Budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, a kako su izvještavali pojedini mediji, niti je u vezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji. S tim u vezi, SIPA će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti “, dodaju iz SIPA-e.

 

NV / NAP

Na vrh