Sirija: Američki vojnici kažu da ih napadaju Rusi, a Rusi tvrde da njih napadaju Amerikanci

19. Sep 2017. | 20:28 | NV
eufrat

Bitka za istok Sirije ulazi u odlučujuću fazu i dok ISIL, sada je već jasno, gubi rat, rastu napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Naime, kako piše Guardian, zajedno sa sirijskim Kurdima okupljenim u Sirijske demokratske snage (SDF) bori se oko 900 američkih vojnika, koji imaju status savjetnika toj grupi u borbi protiv ISIL-a.

Sa druge strane, ruski vojnici zajedno sa sirijskom armijom napreduju ka granici sa Irakom, a njihov broj nije poznat.

Cilj obje grupe je kontrola grada Deir Ezzor i podučja istočno od tog grada kojeg je ISIL držao godinama pod opsadom. Međutim, sirijska armija je uspjela probiti obruč i sada napreduje protiv ISIL-a u svim smjerovima iz toga grada. ISIL kontroliše dio grada, ali sada se oni nalaze u okruženju.

SDF sa sjevera napada ISIL u namjeri da zauzme istočnu obalu rijeke Eufrat i tamošnja naftna polja.

Sirijska armija je uspjela da pređe na drugu stranu Eufrata i napreduje sa obje strane rijeke te sada ima prednost u odnosu na SDF.

Kako piše Guardian, ruski avioni su bombardovali pripadnike SDF-a s ciljem da se njihov napredak onemogući te da su ciljane lokacije gdje borave američki vojnici. Prema istom izvoru, niti jedan američki vojnik nije povrijeđen.

Sa druge strane, ruski RT prenosi navode ruskog ministarstva odbrane da najveće napade sirijska armija trpi sa sjevera, odnosno iz pravca na kojem napadaju snage SDF i američki savjetnici.

Iz ruskog ministarstva odbrane su optužili SDF i Amerikance da su na sve načine pokušali spriječiti prelazak sirijske vojske na drugu stranu rijeke, pa su čak povećali nivo Eufrata, ispuštajući vodu iz hidroelektrane Tabqa koja je pod kontrolom Kurda.

Obje strane odbacuju optužbe na svoj račun.

Govoreći o odnosu SDF-a i Damaska, odnosno sirijskih Kurda i sirijske vojske Bashara al-Assada mora se reći da unazad nekoliko mjeseci dvije strane su sarađivale. U trenucima kada je Assad bio najslabiji u pomoć su mu priskočili Kurdi, kako su tada objasnili, u strahu od ISIL-a i Al Qaide. U bici za Halep Kurdi su pomogli Assada, a kasnije je dogovoreno i slobodno kretanje civila na teritorijama koje kontrolišu dvije strane.

Međutim, zadnjih mjeseci očigledno da dolazi do sukoba dvije strane zbog napredovanja ka iračkoj granici dolinom rijeke Eufrat, gdje su smještena najveća naftna polja u Siriji.

Kako prenose sirijski mediji, čini se da je Assad dobio novu prednost u odnosu na Kurde u tom dijelu Sirije. Naime, lokalna arapska plemena su stala na stranu sirijske armije u strahu od kurdske dominacije na prostorima na kojima ih prije rata u Siriji nije ni bilo.

 

NV / foto RT

Na vrh