Sirija domaćin prvog trgovinskog sajma nakon pet godina, počinje obnova zemlje

18. Aug 2017. | 20:10 | NV
damask(2)

U glavnom gradu Sirije Damasku otvoren je 59. Međunarodni trgovinski sajam, prvi nakon pet godina u ovoj ratom razorenoj zemlji, piše agencija Patria.

Na sajmu učestvuju kompanije iz više od 40 zemalja svijeta, a prvi put od 1954. godine strani izlagači će pored izlaganja imati dozvolu i da prodaju svoje proizvode.

Iako je Sirija zbog rata u zemlji izložena međunarodnim ekonomskim sankcijama, na sajmu će svoje predstavnike imati i neke zemlje Evropske unije, koja je zajedno sa SAD-om uvela sankcije Siriji, poput Njemačke, Francuske, Španije, Češke, ali i arapskih zemalja UAE, Jordana, koje također ne podržavaju aktuelnu vladu sirijskog predsjednika Bashara Al Assada, već službeno podržavaju opoziciju.

Pored navedenih zemalja, s najviše svojih privrednika na sajmu će biti zastupljeni Rusija, Kina i Iran, zemlje koje od početka rata podržavaju Assada, zatim Japan i Indija.

Sajam je otvorio sirijski premijer Imad Khamis koji poručio da sajam predstavlja jasan znak da se život u Siriji polako vraća normalnim tokovima.

Jedna od glavnih tema na sajmu je rekonstrukcija Sirije. Sirijska vlada već pregovara s firmama iz partnerskih zemalja, u prvom redu Irana, oko obnove porušenih gradova nad kojima su vladine snage nakon žestokih borbi ponovo preuzele kontrolu.

Međunarodne humanitarne organizacije objavile su kako se u posljednjih pet mjeseci više od 600.000 ljudi vratilo iz izbjegličkih kampova svojim kućama, a najveći broj se vratio u Halep.

“Trgovački sajam ima za cilj poslati poruku da je obnova Sirije počela i da je Assad izašao kao pobjednik iz dugogodišnjeg rata”, izjavio je za američki Bloomberg Sami Nader, direktor Levantskog instituta za strateške poslove iz Bejruta.

 

NV / NAP

Na vrh