Sirija: Inspektori odbili da posjete ključna mjesta napada hemijskim oružjem

3. Jul 2017. | 22:42 | NV
Syrian Deputy Foreign Minister Faisal al-Moqdad speaks during a press conference on the second round of the "Geneva II" peace talks at the United Nations in Geneva on February 14, 2014. The UN's human rights office on February 14 raised the alarm over a looming Syrian government offensive on the opposition-held town of Yabroud, saying it feared civilians would bear the brunt. AFP PHOTO/PHILIPPE DESMAZES

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faisal Mekdad rekao je da su inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja odbili da posjete ključne lokacije u vezi sa aprilskom upotrebom nervnog gasa i tako doveli pod sumnju kredibilitet međunarodnih posmatrača.

Mekdad je odbacio navode iz prošlosedmičnog izvještaja Organizacije u kojima je potvrđeno da je u opozicionom selu Khan Sheikhoun upotrijebljen sarin i dodao da su inspektori odbili pozive vlasti da odu na mjesto napada ili vojni aerodrom koji je navodno sa tim povezan.

Izveštaj se bazira na uzorcima odnijetim u Tursku i ne navodi ko je odgovoran za napad.

Zapadne zemlje su za napad okrivile snage sirijske vlade, a predsjednik SAD Donald Trump je naredio raketni napad na sirisjku vazduhoplovnu bazu. Sirija insistira na tome da nikada nije koristila hemijsko oružje.

 

NV / Beta / foto AFP

Na vrh