Sirija: Kurdi preuzeli od ISIL-a grad Tabqu

4. May 2017. | 07:57 | NV
Li-Safsafah-û-sê-taxên-Tebqayê-şer-giran-bûye-620x364

Sirijske demokratske snage (SDF), sačinjene uglavnom od tamošnjih Kurda, u potpunosti kontrolišu grad Tabqa, a još nekoliko desetina pripadnika ISIL-a sa nekoliko mjesta u gradu, uglavnom u distriktu Wahdah, pruža otpor, prenose mediji.

Agencija ANHA, bliska Kurdima, prenosi da borbe traju i za selo al-Safsafah, smješteno istočno od pomenutog grada, a da je tom prilikom ISIL izgubio najmanje 20 boraca.

U zadnjem pokušaju terorista ISIL-a da se odupru sirijskim Kurdima, čak 16 pripadnika te grupe krenulo je u samoubilačke napade duboko iza prvih linija fronta, ali kako prenosi izvori bliski SDF-u, uspjeh njihove akcije bio je ograničen.

Grad Tabqa izuzetno je strateški važan, budući da se od njega nizvodno uz rijeku Eufrat, na nešto više od dvadeset kilometara, nalazi Raqqa, koja važi za glavni grad ISIL-ovih militanata. Agencija Amaq, a koja je u sastavu ISIL-a, tvrdi da je SDF u borbama za ovaj grad izgubio 450 vojnika.

Da bi ovladali ovim gradom snage SDF-a su imali snažnu američku, ali i u određenim momentima i rusku pomoć. Sjedinjene Američke Države su zbog ovih borbi sirijskim Kurdima dali novo oružje koje uključuje i oklopne transportere.

Sada, nakon što kontrolišu Tabqu, sirijski Kurdi mogu se pripremati za ofanzivu na grad Raqqu, kojoj su prišli sa tri strane. Od sjeveroistočnih dijelova Raqqe udaljeni su oko desetak kilometara, dok u potpunosti kontrolišu komunikacije uz rijeku Eufrat sa obje strane Raqqe. Na taj način, ISIl-ovi militanti ka Raqqi jedino mogu doći iz smjera juga, odnosno iz dubine sirijske pustinje.

 

NV / foto ANHA

 

Na vrh