Sirijska armija: Al-Bokmal je u potpunosti oslobođen, ISIL je pred konačnim uništenjem

9. Nov 2017. | 14:46 | NV
albokamal

Sirijska armija je uz pomoć libanskog Hezbollaha, iračke vojske, šiitskih iračkih milicija i savjetnika iz Irana u potpunosti oslobodila grad Al-Bokmal (također, poznat i pod imenima Abu Kamal, Al Bukamal i Abu Kemal) i na taj način ISIL-u nanijela težak udarac.

Da u potpunosti kontrolišu čitav grad, saopštila je zvanično i sirijska armija nakon što je nekoliko medija ovu vijest prenijelo jučer. “Oslobođenje grada je od velike važnosti, jer to predstavlja najavu pada terorističke organizacije ISIL u regionu i uopšte te je u isto vrijeme kolaps iluzija njihovih sponzora i onih koji im pružaju podršku”, saopšteno je iz komande sirijske vojske, prenosi sirijska agencija Sana.

Iz sirijske armije su dodali da je ova pobjeda važna jer osigurava granicu između dvije države.

Pobjeda sirijske vojske u borbi za Al-Bokmal nije iznenađenje, budući da je operacija provođena sa obje strane granice između Sirije i Iraka. Prema tvrdnjama nekoliko medija sirijska armija je napala na Al-Bokmal sa teritorije Iraka, dok su iračka vojska i šiitske milicije u jednom trenutku prešli na sirijsku teritoriju i napali ISIL.

Na društvenim mrežama pojavilo se mnogo snimaka na kojima je prikazano spajanje sirijskih i iračkih saveznika i njihovo zajedničko slavlje.

Sirija, baš kao i Irak i Iran, žele ovladati granicom dvije države i gradom Al-Bokmal kako bi se uspostavila stabilna kopnena veza od Teherana do Damaska i dalje prema Libanu gdje djeluje Hezbollah. Zbog toga ova operacija sirijske vojske i saveznika, pored uništenja ISIL-a, ima dodatnu geostratešku važnost. Uspjesima u borbama za sirijski grad Al-Bokmal, te ranije u borbama za irački grad Al-Qaim, to je i ostvareno.

 

ISIL kontroliše sve manje teritorije

Ulaskom u Al-Bokmal sirijske snage nisu stale, već su krenule sa daljnjim napadaima. Jutros su oslobodili i aerodrom koji se nalazi sjevereno od grada i na taj način potisnuli ISIL na još suženiji teren pod njihovom kontrolom.

U isto vrijeme, južno od Al-Bokmala sirijska vojska je preuzela kontrolu nad nekoliko naftnih polja.

Na ovaj način ISIL je definitivno izgubio svoje posljednje veliko uporište.

Kako javljaju sirijski mediji, još samo oko 60 kilometara doline Eufrata je pod kontrolom ISIL-a, odnosno nekoliko manjih gradova. Također se pretpostavlja da i u sirijskoj pustinji postoje manje grupe pripadnika ISIL-a.

Prisustvo ISIL-a u Iraku je još i manje, jer ISIL je tamo potisnut u pustinju i u manja naselja.

 

NV

Na vrh