Sirijska armija napredovala do iračke granice

10. Jun 2017. | 07:51 | NV
DB5tZ2TXcAENXCp

Sirijska armija potpomognuta iračkim šiitskim milicijama i libanskim Hezbollahom došla je do iračke granice u području pustinje Badiya, javlja sirijska agencija Sana. Tačnost vijesti je potvrdilo i sirijsko ministarstvo odbrane, a kasnije i rusko ministarstvo odbrane.

Ovo je strateški važna pobjeda sirijske vojske iz nekoliko razloga. Prvo, sirijska armija se povezala sa savezničkim snagama u Iraku, a to znači da će borba protiv ISIL-a biti lakša, budući da šiitske milicije ubrzano preuzimaju kontrolu nad graničnim prostorom dvije države, jer je ISIL u rasulu.

Drugo, sirijska vojska je odsjekla od centralne Sirije američke vojnike smještene u blizini grada Al-Tanf (također granični prelaz između Sirije i Iraka), koja je tri puta u zadnje tri sedmice napala sirijsku vojsku, koja je, tada je rečeno, približila američkoj “zoni deeskalacije”. Jučerašnjim manevrom sirijska armija je zaobišla američku vojsku u pravcu sjevera, ostavljajući američke vojnike i sirijske pobunjenike iz grupe Maghawir al-Thawra, koje SAD obučavaju, u samonametnutoj “zoni deeskalacije” u dubini sirijske pustinje.

Treće, sirijska armija, a posebno je to važno za Hezbollah, sada imaju pod svojom kontrolom i kopnenu vezu od Bejruta, preko Damaska i Bagdada do Teherana, čime je naoružavanje Hezbollaha postalo lakše i sigurnije.

Sa druge strane, ISIL se našao u dodatnom obruču sirijske vojske, šiitskih milicija iz Iraka i sirijskih Kurda i taj obruč postaje sve manji.

Kontrolom ovoga dijela Sirije, sirijskoj armiji se ostvara mogućnost napredovanja ka Deir ez Zorru, gradu kojeg ISIL godinama drži pod opsadom, te prema naftnim poljima i graničnom prijelazu u predijelu Al-Bukamala, čime bi ISIL de facto prestao igrati bilo kakvu ozbiljnu ulogu u ratu u Siriji i Iraku, budući da bi bio razbijen na manje enklave.

 

NV

Na vrh