Sirijska armija napreduje istočno od Palmire, a pritisak na ISIL raste

16. Mar 2017. | 08:00 | NV
SAA-unit-near-Palmyra

Najava sirijskog predsjednika Bashara al Assada da će sirijska armija poraziti ISIL u samo nekoliko mjeseci, ukoliko im se dozvoli da se fokusiraju na ISIL i pod uslovom da se ISIL-u prekine opskrba, čini se da nije daleko od istine.

Postignuti prekid vatre u Siriji, kojeg nadgledaju Rusija, Turska i Iran i koji je potpisan na izmaku prošle godine, sirijskoj armiji je omogućilo da se više bavim ISIL-om, budući da sa druge strane fronta, a u skladu s prekidom vatre, desetine hiljade boraca poštuje prekid vatre. U ponekim dijelovima Sirije ratuje se nesmanjenom žestikom, ali u nekim dijelovima pomenuto primirje se poštuje.

Prekid vatre nije obuhvatio teroriste iz ISIL-a, pa sada sirijska armija ima dovoljno vremena da se posveti borbi protiv te grupe.

Istočno od Halepa, specijalne snage “Tigar” od ISIL-a su za manje od dva mjeseca oslobodile oko 200 gradova i sela i nezaustavljilo se kreću ka protjerivanju ISIL-a iz provincije Halep.

Međutim, sirijska armija napreduje i u borbama istočno od Palmire, prenosi portal Al Masdar News.

Naime, sirijska armija nakon oslobađanja Palmire napreduje dalje u unutrašnjost pustinje i sada je pred vratima grada Al-Sukhanah, koji ima veliku stratešku važnost, budući da je najveće naseljeno mjesto između Palmire i Deir Ezzora (grada kojeg ISIL godinama drži pod opsadom), ali i Homsa i Deir Ezzora.

Za samo dva mjeseca sirijska armija je na ovome frontu napredovala oko 70 kilometara.

Sa druge strane, ISIL se nalazi i u problemima da odbrani grad Raqqu kojem Kurdi ozbiljno prijete, kao što ozbiljnju prijetnju za ISIL predstavljaju i šiitske milicije iz Iraka koje se sada kreću iz pravca Mosula ka sirijsko-iračkoj granici, a nakon što je postalo jasno da će regularna iračka vojska odnijeti pobjedu u Mosulu.

Međutim, ovo ne treba da znači da je ovo definitivan slom ISIL-a, budući da su i ranije opsatajali u nekim dijelovima Sirije samo zato što su političke odluke i druge okolnosti širom Sirije natjerale sirijsku armiju da se posvete nekom drugom ratištu. Ali ukoliko se pomenuto primirje bude održalo, a Kurdi nastave da napreduju prema Raqqi, onda je pitanje vremena kada će ISIL izgubiti rat u Siriji i Iraku.

 

NV / foto AMN

Na vrh