Sirijska armija napreduje istočno od Palmire, dok se ISIL povlači u pustinju i prema Raqqi

10. Apr 2017. | 22:18 | NV
Palmyra

Sirijska armija je u zadnja dva dana napredovala istočno i sjevernoistočno od grada Palmire, potiskujući ISIL u dubinu pustinje te na sjever ka Raqqi.

Danas je sirijska armija ovladala planinom Al-Mazbed s kojih ima priliku napasti okolna naftna polja koje kontroliše ISIL.

Napad na ISIL provodi novouspostavljeni 5. korpus sirijske armije, a kojeg treniraju ruski instruktori.

Sa druge strane, ISIL je pružao grčevit otpor, a dodatnu podršku su dobili od svojih boraca koji su ranije potisnuti iz istočnog Qalamouna, odakle su se povukli zbog prijetnje da će se vrlo brzo naći u okruženju, budući da je uz sirijsku armiju u borbama protiv ISIL-a napredovala i pobunjenička Slobodna sirijska vojska (FSA).

Prema izvještajima sa terena, sirijska armija je imala podršku aviona i helikoptera koji su poletili iz baze koja je u petak bila napadnuta od strane Sjedinjenih Američkih Država.

I nakon što oslobode pomenuta naftna polja, postavlja se pitanje gdje će dalje ići sirijska vojska. Dok jedni smatraju da će nastaviti ići istočno, odnosno prema gradu Deir Ezzor kojeg ISIL godinama drži pod opsadom, drugi su uvjerenja da će sirijske snage ići u pravcu sjevera i na taj način izvršili dodatni pritisak na Raquu.

 

NV

Na vrh