Sirijska armija napreduje prema Palmiri, sukobi sa ISIL-om na tri fronta

3. Feb 2017. | 11:48 | NV
qalamun

Nakon što je sirijska armija izgubila Palmiru pod napadima ISIL-a, čini se da je tamošnje vojno rukovodstvo nastoji da Palmiru ponovo vrati u ruke sirijske armije.

Kako prenose mediji, zadnjih nekoliko dana sirijska armija bez većih borbi napreduje ka Palmiri, a ISIL ne pruža žestok otpor, već se služi taktikom “spaljene zemlje”, uništavajući sve što mogu uništiti i nastavljaju se povlačiti ka Palmiri.

Ovoga puta sirijska armija je pojačana jedinicama Hezbollaha, ali nekoliko dana žestokih borbi nije bilo. Tačnije, ISIL je pokušao ovladati vojnom bazom T-4, ali nakon više dana žestokih napada ISIL nije napravio značajne pomake, dok su gubici bili veliki. Nakon ove bitke pripadnici ISIL su prešli u defanzivu na ovom frontu.

Sirijski analitičari su mišljenja da bi ISIL mogao se povući sa cijelog područja Jihar-Hayyan, a jučer je u tome dijelu Sirije uništio i zadnje naftno polje. Prema pisanju hrvatskih medija ta naftna polja su bila vlasništvo hrvatske kompanije INA, koja se povukla iz Sirije nakon početka rata u ovoj državi.

Pripadnici sirijske armije jučer su zauzeli raskrsicu Jihar (veoma važno mjesto u pustinjskim sredinama) i dalje se kreću prema Palmiri.

U isto vrijeme, sirijska armija i ISIL se žestoko sukobljavaju na tri druga fronta. Prvo, sirijska armija pokušava odbraniti grad Deir Ezoor na kojeg teroristi ISIL-a žeskoto napadaju, ali posljednjih dana gube inicijativu uslijed dolaska novih sirijskih vojnika u taj okruženi grad uz pomoć ruskih helikoptera te uslijed svakodnevnog žestokog ruskog bombardovanja, pa čak i upotrebom strateških bombardera koji lete iz Rusije, preko Irana i Iraka. Drugo, ISIL žestoko napada i istočne dijelove Qalamouna i pokušava zauzeti vojnu bazu, ali već nekoliko dana bezuspješno. I treće, istočno od grada Halepa sirijska armija sa svojim specijalnim jedinicama “Tigar” pokušava napredovati ka istoku Sirije. Za samo nekoliko dana sirijska armija je oslobodila oko 30 sela i kreće se ka gradu Al-Bab koji je pod kontrolom ISIL-a i na kojeg sedmicama bezuspješno napadaju turske snage i proturske pobunjeničke grupe u Siriji, uprkos zračnim napadima koje su izvele turske i ruske zračne snage. Teroristi ISIL-a tamo su utvrđeni i brane svoje pozicije, ali ukoliko sirijska armija nastavi napredovati ka Al-Babu, ISIL bi se mogao naći u okruženju. U isto vrijeme stoji pitanje šta će se desiti kada se sirijske i turske trupe približe jedni drugima.

Ono što je iznenadilo mnoge je snaga koju pokazuju teroristi ISIL-a proteklih sedmica, budući da osim Mosula, Palmire i Al-Baba, ISIL se žestoko sukobljava i sa Kurdima sjeverno od svog de facto glavnog grada Raqqe. Dakle, ISIL je izložen napadima sirijske, turske i iračke armije te napadima sirijskih pobunjenika, šiitskih milicija i Kurda, a sve uz obilato bombardovanje od strane Rusije i Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, ali i dalje ima snage da izvodi ofanzivne operacije. Da li su ovo zadnji atomi snage ISIL-a, ostaje da se vidi u sedmicama i mjesecima koji slijede.

 

NV

Na vrh