Sirijska armija nezaustavljiva istočno od Halepa

9. Mar 2017. | 08:01 | NV
deir

Jučerašnji dan sirijska armija će vjerovatno dugo pamtiti kao važan dan u njihovoj historiji.

Jučer su elitne sirijske snage “Tigar” za samo jedan dan oslobodile preko dvadeset naseljenih mjesta i odatle potisnuli teroriste ISIL-a. ISIL se posljednjih dana nalazi u potpunom rasulu na ovom dijelu sirijskog fronta, a opet se pokazalo da su za njih jedinice “Tigar” neriješiva enigma.

Prvi put od 2012. godine sirijska armija je došla do obala jezera Assad, nakon što su protjerali ISIL iz grada Al-Khafsa koji je bio jedan od meta operacije, budući da se tamo nalaze pogoni za vodoopskru Halepa. Simbolično, sirijska armija je poslala nekoliko boca s vodom ruskoj vojsci u Moskvi u znak zahvale za njihovu pomoć u ovim bitkama.

Medije prenose da je ISIL u očajničkom pokušaju zaustavljanja dobro uvježbanih sirijskih snaga poslao čak pet samoubica u automobilima sa natovarenim eksplozivom, ali svi su bili neutralisani prije dolaska do željenih meta.

Sada se sirijska armija nalazi samo 500 metara od strateški važne vojne baze Jirah koju kontroliše ISIL. Ukoliko sirijska armija ovlada ovom bazom, onda će biti u poziciji da u okruženje stave grad Deir Hafer koji je posljednje uporište ISIL-a u provinciji Halep.

Međutim, to neće biti jedini benefit ove uspješne operacije. Ako sirijska vojska ovlada gradom Deir Hafer, onda će biti u poziciji da se i oni uključe u utrku s Kurdima u zauzimanju Raqqe, ali i veoma bitno za sirijsku armiju da potisnu ISIL od ceste u blizini Khanasera, koja je jedina veza sjevera Sirije sa Halepom i koja je više puta bila prekidana od ISIL-a, ali i drugih grupa.

 

NV

Na vrh