Sirijska armija: Operacija ovladavanjem gradom Al-Bokmal je počela

8. Nov 2017. | 08:00 | NV
al bokamal

Sirijska armija se priprema zadati završni udarac ISIL-u u Siriji. Iz više izvora je potvrđeno da je sirijska armija počela napad dolinom rijeke Eufrat, angažujući svoje elitne snage “Tigrovi”. Krajnji cilj je grad Al-Bokmal (također, poznat i pod imenima Abu Kamal, Al Bukamal i Abu Kemal).

Službeni Damask je za cijelokupne operacije u pograničnom dijelu Iraka imenovao i novog generala, saopćeno je iz sirijske armije. General-major Muhammad Khaddour se prethodni mjeseci dokazao kao dobar strateg u borbama protiv ISIL-a koji je napadao glavnu cestu koja povezuje Palmiru i Deir Ezzor. Njegov zadatak će biti da konačno slomi ISIL uz granični pojas sa Irakom, a što znači kontrola grada Al-Bokmal i spajanje sa iračkom vojskom i šiitskim milicijama u gradu Al-Qaim. Od Al-Bokmala ga za sada dijele nekoliko desetaka kilometara.

Sa druge strane, nekoliko medija (pozivajući se na televiziju Al-Mayadeen) prenosi da su iračke snage i iračke šiitske milicije dobile odobrenje od iračkog premijera Haidera al-Abadia da pređu granicu sa Sirijom i nastave borbu protiv ISIL-a.

Prethodno je Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik komandanta šiitskih milicija, izjavio da je ISIL u Iraku faktički poražen nakon što je oslobođen grad Al-Qaim, prenijela je iračka agencija Nina.

Sirijska armija u borbi za kontrolu granice Sirije i Iraka ima pomoć i i libanskog Hezbollaha, ali i iranskih vojnih savjetnika. Oni pokušavaju iz dubine pustinje napredovati ka granici s Irakom, pa je stoga veoma moguće da će šiitske milicije iz Iraka pružiti pomoć sirijskoj armiji u borbi protiv ISIL-a, baš kao što su i ranije koordinisali akcije.

Sirijski mediji su prije dva dana izvijestili da su se na pojedinim tačkama u blizini Al-Bokmala spojile snage Hezbollaha sa jedne strane i iračke vojske i šiitskih milicija sa druge strane.

Sirija, baš kao i Irak i Iran, žele ovladati granicom dvije države i gradom Al-Bokmal kako bi se uspostavila stabilna kopnena veza od Teherana do Damaska i dalje prema Libanu gdje djeluje Hezbollah. Zbog toga ova operacija sirijske vojske i saveznika, pored uništenja ISIL-a, ima dodatnu geostratešku važnost.

 

NV

Na vrh