Sirijska armija oslobađa Halep brže od očekivanog: džihadisti dobili zadnju priliku za predaju

5. Dec 2016. | 10:24 | NV
halep

Sirijska armija ne zadrživo preuzima velike dijelove Halepa koje su ranije kontrolisali džihadisti. Protivnička strana je izgubila 60% dijelova grada koje je kontrolisala krajem prošlog mjeseca.

U samo nekoliko dana elitne snage sirijske armije su oslobodile kvartove Karm Al-Jazmati, Karm Al-Tarrab, Dahret Awad, Karm Al-Maysar, Karm Al-Tahhan, Karm Al-Qaterjy, Tariq Al-Bab i Halwaniyah, čime su gotovo u novi obruč stavljeni protivnici u kvartovima Sha’ar iBab Al-Hadid.

Još samo 500 metara dijeli sirijsku vojsku od spajanja sa snagama u Citadeli u središtu grada, čime bi dobar dio džihadista ostao odsječen sjeverno od starog središta grada, piše portal alamasdarnews.com.

Prema različitim informacijama više od hiljadu džihadista se predalo sirijskoj armiji, a nakon toga neki su dobili amnestiju, a neki prebačeni ka Idlibu. Rusija je prije nekoliko dana poslala posljednju ponudu ostatku pobunjeničkih snaga na istoku Halepa da se predaju i da budu prebačeni ka Idlibu. Ponuda je odbijena te je poručeno da će se oko njih 1 000 boriti do samog kraja.

Sinoć kasno je sirijska armija iz aviona počela bacati letke u kojima poziva preostale pobunjenike na predaju sa naglaskom da je ovo posljednja ponuda ove vrste.

Portal almasdarnews.com, pozivajući se na svoje izvore u vojsci, piše da do potpunog oslobođenja Halepa sirijsku armiju dijele samo “sedmice.”

 

NV / foro almasdarnews.com

Na vrh