Sirijska armija oslobodila strateški važan grad Al-Sukhnah, težak udarac za ISIL

6. Aug 2017. | 17:24 | NV
sukhnah.jpg-large

Sirijska armija je sinoć uspjela doći na ulaze u grad, a do jutra i u potpunosti osloboditi grad Al-Sukhnah kojeg je godinama držao ISIL.

Radi o gradu koji je prije početka rata u Siriji imao oko dvadeset hiljada ljudi, a okružen je brojnim naftnim poljima i drugim nalazištima različitih dobara. Međutim, ono što je u ovom trenutku i važnije jeste sama pozicija grada smještenog u srcu sirijske pustinje i mjesto iz kojega sada sirijska armija može ići dalje ka gradu Deir Ezzoru kojeg ISIL godinama drži u opsadi, ili čak ići ka sjeveru i na taj način teritoriju koju kontroliše ISIL u Siriji prepoloviti na dva dijela.

Od Deir Ezzora sirijska armija se nalazi na oko 100 kilometara i između dva grada je pustinja bez većih naseljenih mjesta što sirijskoj armiji olakšava napredak, a teroristima ISIL-a smanjuje šanse za uspješnu i dugotrajnu odbranu.

5. korpus sirijske armije potpomognut loklanim plemenskim borcima, zatim šiitskim milicijama i ruskim zračnim udarima, sinoć je ušao u grad, a ISIL je bio prisiljen da se do jutra povuče iz ovoga dobrog utvrđenog uporišta kojeg je sirijska armija pokušala zauzeti mjesecima. Brojne akcije sirijske vojske u zauzimanje okolnih planina i brda rezultiralo je uspjehom.

Sada sirijska armija ima prednost u borbama za sirijsku pustinju, budući da u isto vrijeme dolinom rijeke Eufrat napreduju druge jedinice sirijske armije (elitne snage “Tigrovi”), i može dalje nastavljati napad jer je ISIL u većem dijelu fronta u rasulu i pokušava se braniti iznenadnim napadima manjih grupa vojnika. Međutim, izvan naseljenih mjesta, odnosno na otvorenom prostoru to je puno teže izvesti imajući u vidu da sirijska armija ima značajnu podršku ruske avijacije, koja je u potpunosti koncentrisana na taj dio Sirije zbog prekida vatre u ostatku Sirije.

Krajnji cilj ove operacije sirijske armije je dolazak do grada Deir Ezzor i izlazak na granicu Sirije i Iraka, saopćeno je iz više izvora bliskih vlastima u Damasku. Sirijska agencija Sana je saopštila da na ovaj front pristižu nove snage sirijske armije, pa je jasno da sirijske vlasti žele iskoristiti primirje koje vlada u Siriji i poraziti ISIL, ili ga barem oslabiti do te mjere da više ne predstavlja preveliku prijetnju sirijskoj vojsci.

Sa druge strane, ISIL prolazi kroz najgore trenutke od formiranja. Prije nekoliko dana ISIL je naredio mobilizaciju muškaraca između 20 i 30 godina, a što se ranije nije nikada desilo. Sve to ukazuje da ISIL gubi rat u Siriji i Iraku.

 

NV

Na vrh