Sirijska armija prekinula višegodišnju opsadu Deir Ezzora

5. Sep 2017. | 13:12 | NV
army

Sirijska armija je prekinula opsadu grada Deir Ezzora, javila je sirijska novinska agencija Sana.

Danas je sirijska armija probila ISIL-ov obruč oko ovoga grada i prvi put u zadnjih 28 mjeseci tamošnje stanovištvo imaće kopnenu vezu sa ostatkom Sirije. Pripadnici elitne 104. brigade republikanske sirijske garde pod komandom Issama Zahreddina bili su dvije i po godine u okruženju i odolijevali su napadima terorista ISIL-a koji su zauzeli jedan dio grada.

Godinama je ISIL neuspješno napadao ovu enklavu, u kojoj prema različitim procjenama ima od 100 do 300 hiljada civila. U jednom trenutku ISIL je uspio enklavu podjeliti na dva dijela, odsjecajući aerodrom od ostatka grada. Inače, aerodrom je bio jedina veza ovoga grada sa svijetom i preko njega je grad bio snabdijevan svim potrepštinama, uključujući i oružjem za vojsku. Od momenta razdvajanja enklave na dva dijela, sirijska i ruska avijacija su u jedan dio grada potrepštine dostavljala izbacivajući ih padobranima.

Upravo u taj dio grada ušle su sirijske snage iz pravca Palmire, a u narednim satima i danima se očekuje povezivanje i sa nekoliko kilometara udaljenim aerodromom.

Deir Ezzor je strateški važan grad. Nalazi se na obali rijeke Eufrat i u blizini granice sa Irakom.

Koliko je ova pobjeda važna za Siriju govori i činjenica da je danas o probijanju opsade ovoga grada govorio i ruski predsjednik Vladimir Putin, zaključivši da je ovo težak udarac za ISIL.

 

NV / foto Sana

Na vrh