Sirijska armija u potpunosti kontroliše grad Taibat Al-Imam na sjeveru Hame

20. Apr 2017. | 22:01 | NV
taybat

Kao što smo ranije izvještavali, bitka za Hamu je jedna od važnijih bitaka u sirijskom ratu. Nakon što je zaustavljena ofanziva sirijske Al-Qaide (Al-Nusra Front, danas poznata i pod imenom Hay’at Tahrir Al-Sham) i Slobodne sirijske vojske (FSA) koja je počela 21. marta, sirijska armija je prije nekoliko dana vratila sve izgubljene teritorije i prešla u ofanzivna djelovanja.

Specijalne jedinice sirijske vojske “Tigrovi” čine okosnicu operacije. Ove jedinice su bile raspoređenje istočno od Halepa i borile su se protiv ISIL-a, ali uslijed ofanzive supraničke strane, sirijska vlast ih je premjestila u okolinu Hame.

Iako su tokom danas dolazile kontradiktorne informacije o tome ko kontroliše Taibat Al-Imam, na kraju je nedvojbeno potvrđeno da “Tigrovi” kontrolišu čitav grad, a kao dokaz priložili su fotografije i video snimke, prenosi portal Al Masdar News.

Ovo je značajna pobjeda sirijske vojske, jer u ovome gradu nisu bili prisutni više od godinu dana, a iz njega mogu napasti i provinciju Idlib u kojoj se nalazi okosnica FSA i sirijske Al-Qaide.

Iako je grad bio veoma utvrđen od strane sirijske Al-Qaide, za samo dva dana ratovanja sirijska vojska je odnijela pobjedu. Ta brza pobjeda je rezultat ruskih bombardovanja bez prestanka.

Naime, mediji su prenijeli da danima ruski avioni ne prestaju sa udarima po položajima Al-Qaide i FSA. Procjenjuje se da je takav odnos Rusije odgovor Sjedinjenim Američkim Državama za udar na bazu sirijske vojske 7. aprila i osveta za bombaški napad u okolini Halepa u kome je ubijeno preko 100 šiitskih civila, od čega 68 djece.

Na terenu su prisutni i ruski “savjetnici” koji upravljaju raketnim sistemima TOS-1 i drugim naprednim oružjima koja su dopremili u Siriju.

Međutim, borbe za ovaj dio Sirije nisu ni blize svome kraju, budući da je obje strane gomilaju snage za slijedeće operacije.

 

NV / foto Al Masdar

Oznake: >

Na vrh