Sirijska vlada odbacuje tvrdnje UN da je koristila gas sarin

9. Sep 2017. | 12:46 | NV
33296

Sirija je odbacila izvještaj UN u kome se njene vazdušne snage optužju da su koristile hemijski gas sarin da napadnu civile, nazivajući ga politički motivisanim i neosnovanim, prenosi Beta.

U saopštenju obavljenom danas u zvaničnoj novinskoj agenciji, sirijska vlada je navela da ne posjeduje hemijsko oružje i da smatra upotrebu tog oružja “moralnim kriminalom koji je samo za osudu”.

Istažitelji Ujedinjenih nacija saopštili su jučer da su našli čvrste dokaze da je avion napravljen u Rusiji koji su koristile vazdušne snage sirijskog predsjednika Bashara Assada izveo napad bojnim otrovom sarinom u kojem su proljetos ubijena najmanje 83 civila. Napad je izvršen u aprilu na grad Khan Sheikhoun.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faisal Mekdad ranije je rekao je da su inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja odbili da posjete ključne lokacije u vezi sa aprilskom upotrebom nervnog gasa i tako doveli pod sumnju kredibilitet međunarodnih posmatrača.

UN Komisija za istragu o Siriji je saopđtila da je zasnovala svoj najnoviji izvještaj na informacijama sakupljenim iz satelitskih slika, video snimaka, fotografija, medicinskih bilješki i više od 300 intervjua. Međutim, istražitelji UN nisu otišli na mjesto napada, kao ni u bazu iz koje je avion koji je navodno izvršio napad poletio. Sirija i Rusija su insistirali na tome da nezavisni istražitelji dođu na mjesto događaja i istraže incident, odnosno da se utvrdi ko je stajao iza tog napada.

Sirijska vlada dovodi u pitanje nalaze izvještaja navodeći da su zasnovani na informacijama od “terorista i njihovih agenata u regionu” i navela je da odbacuje izvještaj komisije.

Rusija od početka tvrdi da sirijska vlast nema veze sa napadom, pa su pozivali na nezavisnu istragu incidenta. SAD i Francuska su blokirale taj prijedlog, a Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) je u svom izvještaju od 29. jula rekla da je u napadu korišten gas sarin, ali nije okrivila niti jednu stranu za upotrebu istog.

U jednom ranijem saopštenju Damask je optužio Francusku i njenu obavještajnu službu da stoji iza događaja u Khan Sheikhunu. Prethodno je ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Marc Ayraultu izjavio da nema sumnje da je sirijska vlada kriva za napad hemijskim oružjem. Ayrault je izjavio da “uzorci koje je francuska obavještajna služba skupila pokazuju da je u napadu korišten gas sarin” i “kada su ti uzorci uspoređeni sa uzorcima prikupljenim tokom prošlog napada, pokazalo je se da su proizvedeni u sirijskom labaratoriju”

Inače, Sjedinjene Američke Države su napale položaje sirijske vojske ubrzo po objavljivanju vijesti da iza napada stoji sirijska armija i poručili da će opet to uraditi ukoliko sirijska armija bude koristila hemijsko oružje.

Nakon toga na nekoliko mjesta u Siriji zaraćene strane su optuživale jedna drugu da koristi hemijsko oružje, a ruski predsjednik Vladimir Putin je čak jednom prilikom najavio da će se desiti napad hemijskim oružjem u okolici Damaska za koji će biti okrivljen Assad. Krajem maja je dodao da je on “ubijeđen” da Assad nije koristio hemijsko oružje.

Sa druge strane, Zapad nema dilemu – Assad je koristio hemijsko oružje. Krajem juna glasnogovornik Bijele kuće na Twitteru je napisao da su “SAD identificirale potencijalnu pripreme za još jedan napad hemijskim oružjem od strane Assadovog režima.”

 

NV

Na vrh