Sirijska vojska kontroliše gotovo cijeli stari Halep

7. Dec 2016. | 07:59 | NV
halep

Oni koji su kao novinari posjetili Halep posljednjih mjeseci svjedočili su o težini razaranja starog dijela Halepa. Međutim, tokom jučerašnjeg dana takvim razaranjima je došao kraj.

Sirijska vojska je jučer napala na ove dijelove grada iz pravca aerodroma u Halepu, prijeteći da presječe veze militanata na sjeveru i jugu opkoljenog dijela Halepa. Da bi to izbjegli, militanti iz Fatah Halaba su se povukli južno i na taj način prepustili kontrolu nad gotovo čitavim starim dijelom Halepa sirijskoj vojsci.

Napad vojske je došao nakon propalog pokušaja ofanzive na njihove položaje. Nakon što su napad odbili, krenuli su u napad, koji je bio nezaustavljiv i veoma uspješan.

Portal almasdarnews.com piše da je prema njihovim informacijama postignut sporazum između Rusije, Turske i pobunjenika koji bi ostatke istočnog Halepa kojeg oni kontrolišu, predali sirijskim vlastima. Sporazum je prema istom izvoru postignut na razgovorima u Turskoj, što su ranije dijelovi sirijske opozcije potvrdili, da oni pregovaraju sa Rusima, a da ih Bashar al Assad ne zanima, te da u razgovor nisu uključene Sjedinjene Američke Države, a o čemu smo i mi pisali prije nekoliko dana.

Međutim, ostaje nejasno, piše almasdarnews.com, šta će se desiti sa ekstremnim grupama poput Al-Nusre fronta (sirijska Al-Qaida, u posljednje vrijeme poznata pod imenom Jabhat Fateh Al-Sham)  i sa grupom Zinki. Podsjetimo, Sergej Lavorov je poručio da za Al-Nusru nema mjesta u Halepu te predložio njihov transport u Idlib, a Al-Nusra to odbila i poručila da će se boriti do kraja.

 

NV / foto google maps

Na vrh