Sirijski Kurdi: Nećemo dozvoliti da se spoje šiitske milicije iz Iraka i sirijska vojska

1. Jun 2017. | 07:58 | NV
asayish

Sirijske demokratske snage (SDF) koje uglavnom čine sirijski Kurdi i koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, jučer su izdale saopštenje u kojem se kaže da oni neće dozvoliti nikakav “koridor” između iračkih šiitskih milicija koje podržava Iran i “sirijskog režima”.

Kurdska milicija Asayish, koja je dio SDF, smatra da su šiitske milicije iz Iraka, samo alat Teherana i da im neće dozvoliti ulazak u Siriju, prenijela je ARA News.

Podsjetimo, prije dva dana pomenute šiitske milicije Hashd Al-Sha’abi su potisnule ISIL sa jednog dijela iračko-sirijske granice i imaju namjeru da se spoje sa snagama sirijske vojske, koja pokušava sa druge strane granice doći do graničnog prijelaza Al-Tanf (kontroliše ga sirijska milicija Maghawir al-Thawra, koju obučavaju SAD za borbu protiv ISIL-a i sirijske armije), koji se nalazi južno od mjesta koje kontrolišu šiitske milicije. Još uvijek ISIL kontroliše najveći dio granice Irana i Sirije.

Spajanje šiitskih milicija i sirijske vojske nije interes ni Sjedinjenih Američkih Država, koji ne žele da se uspostavi koridor kontrolisan proiranskim snagama od Teherena, preko Bagdada i Damaska, do Bejruta.

Asayish milicija je jedna od rijetkih velikih kurdskih grupa u Siriji koja se sukobljavala sa sirijskom vojskom. Prošle godine u mjesecu augustu u gradu Hasakah na sjeveru Sirije, Asayish je pokušao protjerati sirijsku vojsku iz tog grada. Sukob je završen prekidom borbi uz posredovanje Rusije.

Prema različitim procjenama Asayish milicije imaju oko 15 hiljada boraca, dok šiitske milicije mnogo puta više, a zbog ogromnog prisustva šiita u Iraku i podrške koju im daju Teheran i Bagdad, smatra se da taj broj može biti uvećan veoma brzo.

U zadnjih nekoliko dana SAD su dopremile velike količine oružja za SDF sa kojima pokušavaju protjerati ISIL iz Raqqe.

 

NV

Na vrh