Sirijski Kurdi stigli na kapije Raqqe: Četiri kilometra ih dijeli od de facto glavnog grada ISIL-a

14. May 2017. | 08:00 | NV
14

Sirijske demokratske snage (SDF), koje uglavnom sačinjavaju sirijski Kurdi, a koje vojno i na sve druge načine pomažu Sjedinjene Američke Države, tokom jučerašnjeg dana došli su na samo 4 kilemtra od grada Raqqe, koji se smatra za glavni grad ISIL-a.

Sirijski Kurdi su jučer u napadu kojeg je podržala američka avijacija, zauzeli fabriku pamuka na ulazu u pomenuti grad i selo Al-Nasr.

Prema pisanju kurdskih medija ISIL pruža grčeviti otpor, ali za sada bez uspješno.

Sa druge strane, u medijima su se pojavile informacije da je ISIL postigao sporazum s Kurdima i SAD o povlačenju iz grada Tabqa, kojim je SDF ovladao polovinom prošle sedmice. SDF je te tvrdnje poricao, ali u jednom izvještaju američkih vlasti potvrđuje se da je ISIL-u omogućeno napuštanje pomenutog grada i izvlačenje ka Raqqi.

Portal South Front podsjeća da je ovo drugi put da je ISIL pristao na pregovore i povlačenje pred snagama sirijskih Kurda. Prvi slučaj desio se u gradu Manbiju.

Kurdski zvaničnici su saopštili da u narednim sedmicama žele okružiti Raqqu iz pravca istoka, sjevera i zapada, ostavljajući jedino južne prilaze gradu ISIL-u za moguće manevre.

Pojedini analitičari predpostavljaju da se na ovaj način ISIL želi natjerati na bijeg u pustinju i prema centralnoj Siriji odakle je krenula velika ofanziva sirijske armije i njenih saveznika.

Već u prvim danima ofanzive sirijska armija je napravila veliki napredak gotovo čitavom dužinom fronta, koristeći ISIL-ovu zauzetost na mnogim frontovima i uspostavljene “zone deeskalacije” širom Sirije.

 

NV

Na vrh