Sisi balansira između različitih strana: Nećemo poduzimati mjere protiv Hezbollaha

9. Nov 2017. | 11:32 | NV
sisi

Egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi u intervjuu za CNBC izjavio je da Egipat nema namjeru podržati Saudijsku Arabiju u njihovim mogućim mjerama protiv šiitskog libanskog pokreta Hezbollah.

“Nije stvar u poduzimanju ili u ne poduzimanju mjera. Stvar je u statusu fragilne stabilnosti u regionu, u svijetlu nemira sa kojima se suočava region”, rekao je egipatski predsjednik i dodao da “region ne može podnijeti još potresa.”

U intervjuu koji je dao za Al-Sharq Al-Awsat Sisi je govorio i o mogućoj akciji Izraela protiv Hezbollaha, ili protiv iranskih vojnika u Siriji.

“Nadam se da se to neće desiti… Iskustva kroz čitavu historiju pokazuju da ratovi ne rješavaju probleme, a da su od vojne intervencije opasnije posljednice nakon nje”, izjavio je egipatski predsjednik i dodao da poziva na “poštovanje suvereniteta Sirije.”

Ovakvi stavovi egipatskog predsjednika su mnoge iznenadili, budući da je se zvanični Kairo u posljednjim mjesecima približio Saudijskoj Arabiji. Egipat je podržao Saudijsku Arabiju u intervenciji protiv Jemena te se pridružio zaljevskim državama u izolaciji Katara.

Na ono što se dešava u Saudijskoj Arabiji, gdje se u borbama za prevlast hapse ljudi pod različitim optužbama, Sisi ima razumijevanje i daje podršku saudijskom rukovodstvu te kaže da će to imati pozitivan uticaj unutar i van zemlje.

“Izražavam svoju zahvalnost i poštovanje prema potezima Kraljevstva na više nivoa, a koji će imati pozitivan uticaj na domaćem i međunarodnom planu”, rekao je Sisi, dodajući da su ti potezi “smjeli i dobro osmišljeni.”

“Mi smo uvijek zajedno, to je jasno. Stabilnost u Kraljevstvu znači stabilnost u Egiptu i vice versa. Ovo se odnosi i na Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Kuvajt”, kaže Sisi i dodaje da se on i njegova “braća” u Zaljevu i drugim arapskim državama mogu boriti protiv terorizma ukoliko budu ujedinjeni, ističući da iste “sile zla” koje ciljaju Egipat, ciljaju i čitav region.

 

NV

Na vrh