Sjednica Vlade KS: Za privremenog upravitelja KJKP GRAS imenovan Haris Gušić

8. Jun 2017. | 18:51 | NV
IMG_25881

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici imenovala je Harisa Gušića za privremenog upravnika KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo.

Skupština KS je na svojoj sjednici održanoj 31. maja, nakon što je usvojila Informaciju Ministarstva saobraćaja o sticanju uvjeta za uvođenje privremenih mjera za sanaciju stanja u ovom preduzeću, zadužila Vladu da imenuje privremenog upravitelja što je danas Vlada i učinila.

Pred novim upraviteljom je zadatak da, u saradnji sa sa resornim ministarstvom, u narednih 30 dana sačini i Skupštini Kantona predloži sanacioni program ovog preduzeća.

“Sa ovom prinudnom upravom krećemo u zadnji pokušaj spašavanja GRAS-a prije nego li se, eventualno krene u stečaj. Ne bježimo od takve mogućnosti, ali ćemo prije toga svakako iscrpiti sve mogućnosti drugačijeg rješavanja ovog stanja. U protekle dvije godine smo značajno uspjeli smanjiti njihov mjesečni gubitak, ali nažalost, to nije dovoljno. Pljenidbe, potraživanja, sudske presude su brže od dinamike Vlade. Pokušat ćemo radikalnim potezima dovesti taj mjesečni gubitak na nulu, pa se možda onda opredijeliti za neko kreditno zaduženje. Ako do kraja godine to ne uspijemo, izvjesno je govoriti o stečaju”, rekao je premijer Kantona Elmedin Konaković.

On smatra da će, ukoliko novi upravnik GRAS-a ne bude čvrsto opredijeljen za realizaciju programskih mjera i finansijsku konsolidaciju, posebno uplata za PIO i PDV, koje znatno terete obaveze preduzeća, Vlada i Skupština KS formirati novo preduzeće, otvoriti fond, kupiti potreban broj tramvaja, trolejbusa i autobusa, da bi ta nova firma preuzela GRAS naglašavajući da do obustave gradskog prevoza neće i ne smije doći.

Akumulirani gubici GRAS-a idu preko 350 miliona, od toga prema Poreskoj upravi, prema  uposlenicima, Upravi za indirektno oporezivanje i, kako je istaknuto danas, dugovi GRAS-a su tri  puta “pojeli” iznos vrijednosti firme.

Resorni ministar Mujo Fišo je izrazio očekivanja od prinudnog upravitelja, sa kojim će blisko surađivati u daljim koracima prema sanaciji, da sve one koji u GRAS-u primaju platu uposli, da se ostvari veća efikasnost.

“Spremni smo da upravitelju izađemo u susret, veliki je posao i teret na nama, imamo snage i znanja da to uradimo”, poručio je Fišo te istakao da je novi upravitelj i školovan za ovakav posao, ima znanje i viziju da ponudi optimalno rješenje za ovo preduzeće.

Haris Gušić je magistar nauka u logistici i transportu koji je zvanje stekao na Florida Institute of Technology i ima višegodišnje međunarodno iskustvo u radu u oblasti transporta.  Kako sam kaže, dovoljno je upoznat sa stanjem u GRAS-u.

“Mislim da mogu da učinim nešto u GRAS-u, uz pomoć i podršku Ministarstva i Vlade, i osjećam se sposobnim za ovakav posao”, kratko se javnosti obratio novoimenovani upravitelj Gušić.

 

NV

Na vrh