Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu

12. Feb 2017. | 17:55 | NV
north-korean-rocket-prepares-launch-e1471438269851

Sjeverna Koreja ispalila je danas balističku raketu, saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje, ocjenjujući da je to “provokacija” prema novoj administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Raketa je ispaljena u 7.55 po lokalnom vremenu sa zapada Sjeverne Koreje i letjela je ka istoku, prema Japanskom moru, gdje je pala, navodi se u saopštenju.

Raketa je prešla oko 500 kilometara prije nego što je pala u more, ali je ministarstvo u Seulu navelo da se još ne zna tačno kojeg je tipa raketa.

Trump, koji se u tom trenutku nalazio u državi Floridi zajedno s japanskim premijerom Shinzom Abeom koji se nalazi u posjeti SAD, kratko je izjavio da Japan ima stopostotnu podršku SAD i da je testiranje rakete Pjongjanga “apsolutno nedopustivo”.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge međunarodne sankcije koje su u martu 2016. godine dodatno pooštrene.

Ranijim rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

 

NV / Beta

Na vrh