Sjeverna Koreja lansirala raketu koja je preletjela Japan

29. Aug 2017. | 13:13 | NV
In this image made from video released by KRT on Tuesday, March 7, 2017, North Korea launches four missiles in an undisclosed location North Korea. On Monday, North Korea fired four ballistic missiles in an apparent protest against ongoing U.S.-South Korean military drills that it views as an invasion rehearsal. (KRT via AP Video)

Sjeverna Koreja izvela je u ponedjeljak nekoliko minuta prije ponoći do sada najopasniju provokaciju: lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja je preletjela sjeverni dio japanskog otoka Hokkaido na maksimalnoj visini od 550 kilometara te je nakon 2.700 kilometara pala u Tihi okean, prenosi agencija Patria.

Projektil je lansiran s poligona blizu grada Sunana u pokrajini Pyongyang, obavijestila je Glavna komanda južnokorejske vojske, piše Telegram.

Činjenica da je raketa preletjela preko teritorija Japana pokazuje da su sjevernokorejski lider Kim Jon-un, njegovi generali, inženjeri i raketni stručnjaci, potpuno sigurni da sa sto postotnom sigurnošću mogu interkontinentalnim projektilima pogađati ciljeve udaljene hiljade kilometara.

Da nije tako, zasigurno se ne bi usudili lansirati raketu, koja bi, da je došlo do greške te pala na neki japanski grad, dovela svijet na sam rubu nuklearnog rata.

Samo nekoliko sati nakon “teškog ugrožavanja sigurnosti Južne Koreje”, u Seulu je saopćeno da su četiri borbena aviona F-15 K bacili osam bombi tipa MK84 na simulirani cilj u južnokorejskoj provinciji Gangwon.

Robert Kelly, vanredni profesor na Odsjeku za političke nauke Nacionalnog univerziteta Pusan, izjavio je da je odgovor Južne Koreje pažljivo doziran.

“Sjeverna Koreja ne može lansirati rakete bez odgovora, a ovaj, iako izgleda kao eskalacija sukoba, ipak nije preveliki jer niko ne želi rat”, kaže Kelly.

Yoon Young-chana, glasnogovornik južnokorejskog predsjednika izjavio je da je Moon Jae-in htio “pokazati sposobnost kažnjavanja Sjevera”.

Zvaničnik Ministarstva odbrane kazao je u Seulu kako su sve bombe pogodile cilj.

“Vježba je potvrdila sposobnost Južne Koreje i njenih saveznika da unište neprijateljsko političko vodstvo”, izjavio je južnokorejski zvaničnik.

Na zahtjev Japana, Južne Koreje i SAD-a danas će se održati hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a.

 

NV / NAP

Na vrh