Sjeverna Koreja: Razvili smo još napredniju hidrogensku bombu jaču od atomske bombe

3. Sep 2017. | 09:18 | NV
37106

Sjeverna Koreja je saopštila da je razvila još naprednije nuklearno naoružanje koje ima “veliku moć destrukcije”, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, riječ je o hidogenskoj bombi koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-14, koju su nedavno testirali i ispalili u more.

Kako je prenijela zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA, lider te zemlje Kim Jong Un pregledao je tu hidrogensku bombu.

U januaru prošle godine kabinet Kim Jong-una je objavio da je zemlja uspješno testirala minijaturnu hidrogensku bombu. Tada je Kim Jong Un izjavio da je taj “nuklearni pokus bio “mjera samoodbrane kako bi se na učinkovit način odbranio mir na korejskom poluotoku i regionalna sigurnost koja je suočena s prijetnjama nuklearnog rata koje proizvode imperijalisti predvođeni Sjedinjenim Državama”.

Snaga te hidrogenske bombe može da iznosi više stotina kilotona i bomba se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, sa sopstveno proizvedenim komponentima što omogućava zemlji da izradi koliko god nuklearnog oružja želi, tvrdi KCNA.

KCNA prenosi izjavu sjevernokorejskog lidera koji tvrdi da su “sve komponente hidrogenske bombe 100 posto domaće proizvodnje”.

Hidrogenska bomba je neuporedivo jača od nuklearne bombe, a do sada nije korištena u ratnim sukobima. Testiranja ove bombe ranije su vršile Sjedinjene Američke Države i SSSR pedesetih godina prošlog vijeka. Jačina eksplozije šokirala je i američke i ruske naučnike koji su bombu konstruisali. Ova bomba se naziva i termonuklaerna bomba i “superbomba”.

Atomska i hidrogenska bomba su vrste nuklearnog oružja i kod obje energija se oslobađa uslijed izazvane nuklearne reakcije. Međutim, način na koji zapravo oslobađaju energiju je različit. Jedna od najvećih razlika jeste ta što atomska bomba koristi nuklearni fisiju, koja veći atom dijeli na dva manja kako bi stvorila energiju. Hidrogenska bomba, s druge strane, koristi fuziju, odnosno dva ili više manjih atoma spaja u jedan veliki čime hidrogenska bomba postaje puno jača od atomske bombe.

Stručnjaci procjenjuju da hidrogenska bomba može biti i do hiljadu puta jača od onih koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki. Najsnažnija hidrogenska bomba ikad detonirana bila je sovjetska tzv. “carska bomba” koja je 1961. godine, oslobodila energije u vrijednosti 50 megatona TNT, što je 1570 puta jače od bombi koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki.

 

NV

Na vrh