Sjeverna Koreja testirala novi protivraketni sistem i novu balističku raketu

29. May 2017. | 08:00 | NV
korea1

Sjeverna Koreja je izvršila nova testiranja svojih raketnih kapaciteta, prenose svjetske agencije.

Prema pisanju sjevernokorejske agencije KCNA, vojska Sjeverne Koreje uspješno je testirala raketu KN-06, koja je namjenjena presretanju neprijateljskih raketa, aviona i dronova. Kako je test prošao uspješno, korejski lider Kim Jong-un (koji je lično posmatrao testiranje) naredio je masovnu proizvodnju testiranog raketnog sistema.

KCNA navodi izjavu Kim Jong-una koji je rekao da se javila potreba za ovim sistemima, jer su ranije uočeni neki propusti u odbrambenim kapacitetima države, ali da su sada korištenjem ovih raketa otklonjeni. “Ovo oružje, čije su sposobnosti potvrđene, trebalo bi se masovno proizvoditi i rasporediti širom zemlje, posebno u šumama, i na taj način pokvariti neprijateljske divlje snove da imaju premoć u vazduhu, hvaleći svoju zračnu premoć i moć svojeg oružja”, rekao je Kim Jong-un.

Sa druge strane, dolaze vijesti iz Južne Koreje s tvrdnjom da je Sjeverna Koreja testirala balističke rakete srednjeg dometa u Japanskom moru.

Južnokorejska vojska je mišljenja da su “testirane rakete neka vrsta raketa Scud” i da je predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in sazvao hitan sastanak nadležnih tijela u toj državi.

Iz japanske vojske je saopšteno da je test izveden i da je mogao predstavljati veliki problem za saobraćaj brodova i aviona u tom dijelu svijeta.

korea2

 

NV / foto KCNA

Na vrh